Ne-am despărţit cu greu de Seul…dar a trebuit pentru că turneul sud-coreean a continuat în 4 aprilie 2017 în Gangwon-do, o provincie a Republicii Coreea, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice și Paralimpice de Iarnă de anul viitor.
Gangwon-do este o provincie situată în partea de nord-est a Republicii Coreea, traversată de Munţii Taebaek, care se desfăşoară de-a lungul litoralului mării. Aici, se află unele dintre cele mai mari staţiuni de schi. Gangwon-do cuprinde pe teritoriul său şapte oraşe printre care se numără Gangneung şi 11 districte rurale, dintre care Pyeongchang a fost ales pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2018. Conform datelor, va fi prima ediţie organizată pe teritoriul Asiei continentale şi a doua a Jocurilor Olimpice în Republica Coreea (Jocurile Olimpice de vară din 1988 s-au desfăşurat la Seul) iar Pyeonchang este cel de al treilea oraş asiatic ales, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998.
Gangneung
Este un important centru economic al Regiunii Yeongdong din Provincia Gangwon. Adesea este vizitat de turişti pentru imaginile deosebite ale răsăritului de soare din Jeongdongjin şi pentru Plaja Gyeongpo. În Gangneung, se află şi Muzeul Ojukheon care deţine cele mai vechi construcţii din lemn din Coreea şi unde se găsesc mulţi arbori de bambus negri. Aici, au trăit două personalităţi din cultura coreenă: dna Saimdang (1504–1551) a cărei iamgine se află pe bancnota de 50,000 Won şi a fiului său Yulgok (1536–1584) al cărui chip se află pe bancnota de 5,000 Won.
Totodată, Gangneung este un oraş dedicat festivalurilor ( Dano sau Dansurile cu Măştile Gwanno, inclus în Patrimoniul UNESCO, apoi cel destinat tinerilor artişti sau cel în care cafeaua este în rolul principal) dar şi sporturilor, de aceea a şi fost ales ca un punct important pentru desfăşurarea Jocuri Olimpice de iarnă din 2018.
Pyeongchang
Este un district în Provincia Gangwon-do, care datorită aşezării sale geografice, a fost ales pentru a găzdui Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2018. De altfel, Pyeongchang se remarcă şi prin sloganul său: „ cel mai bun loc pentru sănătate, odihnă şi sport”. În acest district, un loc aparte îl ocupă „Alpensia ski resort” cu cele şase pârtii pentru schi şi snowboarding, dar şi trambuline.
Chiar şi în zilele în care l-am vizitat cei 88 de jurnalişti din 55 de ţări reuniţi în cadrul Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor din Republica Coreea, regiunea se pregăteşte în continuare pentru a întâmpina Jocurile Olimpice aşa cum se cuvine.
De altfel, dnul Lee Hee-beom preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice – PyeongChang 2018, ne-a dezvăluit că se lucrează intens la definitivarea infrastructurii, a celor șase centre competiționale (Gangneung Oval, Gangneung Ice Arena- unul dintre cele mai mari destinate patinajului, atât artistic, dar şi celui de viteză, cu 12.000 de locuri, Gangneung Hockey Centre, Kwandong Hockey Centre, Jeongseon Alpine Center și Alpensia Sliding Center), a satului olimpic, a diverselor hoteluri, a centrului de presă și a unei linii de tren de mare viteză care să lege Aeroportul Internațional Incheon de PyeongChang (aproximativ 160 km).
Deasemenea, organizatorii au construit şi un centru de comandă ultramodern, de unde poate fi monitorizată întreaga desfăşurare a olimpiadei, de la supravegherea video a centrelor competiționale și a drumurilor până la starea vremii și informații despre aterizările și decolările de pe Aeroportul Internațional Incheon.
Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang
Va fi aprinsă la 24 octombrie 2017, în oraşul grec Olympia şi va ajunge în Republica Coreea în 1 noiembrie anul acesta. Până la sosirea sa la PyeongChang, va străbate 17 oraşe parcurgând în total 2.018 kilometri şi va fi purtată de 7.500 de persoane.
Campioana olimpică la patinaj artistic Yuna Kim, ambasador de onoare al PyeongChang 2018, care s-a numărat printre purtătorii torţei la ediţiile Jocurilor Olimpice de la Torino 2006 şi Vancouver 2010, va participa la ceremonia de aprindere a flacării.
Tigrul alb Soohorang şi ursul negru asiatic Bandabi
Cu această ocazie, am cunoscut şi simpaticele mascote ale Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din Pyeongchang, Gangwon, Republica Coreea 2018: Soohorang şi Bandabi, alese după o competiţie naţională desfăşurată între anii 2014 – 2016.
Soohorang este tigrul alb coreean , un simbol al adevărului, puterii şi protecţiei, iar Bandabi este ursul negru asiatic, un simbol al voinţei şi curajului.
În următorul episod vă voi prezenta alte amănunte despre turneeul sud-coreean realizat cu ocazia Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor din Republica Coreea, 3-8 aprilie 2017, organizată de Asociaţia Jurnaliştilor Coreeni.
Autor: Octavia Galescu