În cea de a patra zi petrecută în Republica Coreea, mai precis în data de 6 aprilie 2017, grupul celor 88 de jurnalişti din 55 de ţări aflaţi la Conferinţa Mondială a Jurnaliştilor, a ajuns poate în cea mai frumoasă provincie a acestei ţări asiatice, situată în sudul ei- Gyeongsang-do. Provincia este alcătuită din câteva oraşe independente Busan, Daegu şi Ulsan şi din două districte mari Gyeongsangbuk-do şi Gyeongsangnam-do ( cu capitala la Changwon) subdivizate la rândul lor în Gyeongbuk şi Gyeongnam.
Aici, parcă eşti înconjurat de un tărăm magic (zona Upo, izvoarele termale naturale Bugok şi munţii Hwawang , Parcurile Naţionale Gayasan şi Jiri-san), încărcat de semnificaţii istorice, fiind locul unde în trecut a luat înfiinţă celebrul regat Silla iar în epoca modernă de unde au provenit preşedinţii ţării (Park Chung-hee, Roh Tae-woo, Chun Doo-hwan, Kim Young-sam, Roh Moo-hyun şi Park Geun-hye).
De prima vedere, provincia Gyeongsang-do (sau în traducere „ mai mult decât fericit”!) te farmecă prin frumuseţea peisajelor oferite de Munţii Taebaek şi Sobaek, dar şi de râurile Nakdong şi Suyeong. Tot aici, se află un alt edificiu înscris pe lista UNESCO- situl Haeinsa, un templu budist construit în 802 care găzduiește „Tripitaka Koreana” sau „Palman Daejanggyeong” (o colecţie de scrieri vechi budiste şi sanscrite).
KTX
Aşadar, pentru a ajunge cât mai repede într-un asemenea loc atât de minunat, se foloseşte Korea Train Express, pe scurt KTX, aflat sub patrimoniul Korail. De fapt, KTX este un tren de mare viteză (305 -350 km/h), având ca model pe cel francez, cu câteva vagoane pentru 400 de pasageri şi în care te simţi ca într-un avion. Locurile sunt confortabile iar pe culoare există televizoare. Deasemenea, se pot servi mici gustări, iar curăţenia este ireproşabilă!
Construcţia unui astfel de sistem feroviar a început în 1992 şi s-a inaugurat în 2004 pe ruta Seul-Busan, una dintre cele mai căutate. Bineînţeles, pentru o bună desfăşurare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă de anul viitor, în aceste zile se definitivează o altă linie pentru a facilita accesul sportivilor şi publicului spre arenele din districtul Pyeongchang.
Şi visul continuă…pentru că se doreşte un nou tip de tren rapid cu viteză de peste 400 km/h, astfel încât Republica Coreea să devină a patra ţară din lume care să aibă un asemenea transport, după Japonia, Franţa şi China.
După o călătorie de doar aproximativ două ore, am ajuns în Busan, mai precis într-un loc frumos, chiar dacă vremea nu “lăsa” să se vadă prea mult…fiind ploaie şi ceaţă. Chiar şi aşa m-am bucurat de ospitalitatea celor de la Mokjangwon, unul dintre cele mai bune restaurante din zonă, unde am fost plăcut surprinsă de atmosfera tradiţională coreeană şi unde am gustat din plin din delicioasele preparate coreene. De altfel, este renumit pentru grătarul de carne de vită şi pentru tăiţeii reci.
BUSAN
Numele său derivă de la relieful zonei, în traducere liberă însemnând „Portul care se află la poalele muntelui înconjurător”. A fost capitala provinciei din sud în 1925, a devenit oraş special în 1963 şi a fost numit oraş metropolitan în 1995. Este a doua metropolă dupǎ Seul, este cel mai mare oraş-port din Republica Coreea şi al cincilea cel mai aglomerat port din lume.
De cum ajungi în Busan, indiferent de ora la care te plimbi, eşti copleşit de strălucirea sa, de frumuseţea naturii, de culoarea oceanului, de spaţiile verzi, dar şi de arhitectura modernă, unde un loc aparte îl ocupă luxoasele hoteluri aflate în apropierea celebrelor sale plaje (Haeundae, Songjeong sau Gwangalli). Cu alte cuvinte păşeşti într-un „oraş dinamic, care priveşte spre viitor”, conform sloganului său.
Pe lângă acestea, mai te poţi bucura de imensul său port cu vapoare şi utilaje specifice, de un Acvarium, dar şi de Piaţa Jagalchi – una dintre cele mai mari din Republica Coreea, cu tot felul de produse proaspete de pescărie.
Dinamica sa se remarcă în faptul că, în doar 50 de ani, Busan a devenit un punct de reper în industrie, economie, sport (fiind propus pentru o viitoare ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară), dar şi în domeniile alimentar, al modei şi al turismului.
Mai mult decât atât, Busan a devenit centrul Congresul şi Convenţiei internaţionale din Republica Coreea ( ICCA) şi un important reper educaţional
(sunt 9 universităţi majoritatea dedicate artelor) şi cultural.
Aici, în fiecare lună a anului se organizează diverse evenimente: în ianuarie- Festivalul de Anul Nou – Competiţia Înotul Ursului Polar, în februarie- Festivalul Drumului Haeundae Moontan, în martie- Festivalul Internaţional al interpretării artistice, în aprilie- Festivalul Pescăresc Gwangalli (Eobang), în mai – patru Festivaluri, printre care cel dedicat Filmului de scurt metraj, în iunie – alte trei , printre care cel destinat dansului, în iulie – Festivalul Oraşului Gijang, în luna august – alte şase, dintre care unul dedicat rock-ului, altul teatrului de comedie, în septembrie – alte trei, printre care se numără şi Busan Biennale (cu expoziţii de artă contemporană), în octombrie – alte trei,dintre care Festivalul Internaţional al Filmului, cel mai cunoscut şi popular din întreaga Asie (BIFF), în noiembrie – alte trei, dintre care unul destinat muzicii corale iar în decembrie – Festivalul Pomului de Crăciun. Parte dintre aceste evenimente se desfăşoară într-un dintre marile edificii dedicate artelor – Busan Cinema Center.
Busan Cinema Center
Din 2011, a devenit locul oficial de desfăşurare a Festivalului Internaţioanl de film de la Busan (BIFF) – unul dintre cele mai apreciate din Asia. Aici, între 1-10 octombrie, au loc ceremoniile de deschidere şi închidere ale acestui eveniment la care participă mii de oameni şi unde sunt invitate diverse staruri asiatice. În timp, s-a ajuns la o cifră record de producţii cinematografice, peste 350 de filme, iar mare parte din peliculele coreene sunt prezentate în premieră în acest loc!
Din punct de vedere arhitectural, construcţia are o formă deosebită, modernă, dar care te uimeşte prin frumuseţea ei. „Big Roof” este cel mai mare acoperiş din lume, certificat de Guinness World Records (de 2,6 ori mai mare decât un teren de fotbal) și este luminat de 42.600 de LED-uri, care contribuie la crearea unei scene de neuitat împreună cu râul Suyeong și parcul Naru.
Centrul cinematografic este alcătuit din trei clădiri: „Cine Mountain” (dotat cu trei săli mari pentru filme, teatru şi conferinţe), „Hill BIFF” și „Double Cone”. Se consideră că acest centru cinematografic ar fi primul complex de cultură din întreaga lume care combină mai multe arte într-un singur spaţiu.
United Nations Memorial Cemetery
Dar zona sudică a Republicii Coreea, mai înseamnă şi altceva. Aici, există un loc
cu totul special, pe care oficialităţile din Busan l-au dedicat celor care s-au jerfit pentru ţară. După cum se ştie, coreenii au un cult pentru istorie, pentru strămoşi şi pentru cei care şi-au dat viaţa pentru idealuri.
Aşa încât, departe de locurile strălucitoare , într-o zonă splendidă a fost amplasat un complex unic în lume – Cimitirul memorial al Națiunilor Unite, înscris în Lista Patrimonlui cultural coreean. Aici, sunt inmormântaţi şi comemoraţi soldaţi din diverse ţări ale lumii care au fost trimişi de către Naţiunile Unite pentru a lupta în perioada Războiului coreean de la mijlocului veacului XX ( 1950-1953).
Este de fapt, un parc frumos (cu multe alei încadrate de pomi şi iazuri), care se întinde pe o suprafaţă de 135.000 mp, unde te poţi plimba în linişte şi te poţi gândi la tot ceea ce înseamnă destinul uman.
Complexul cuprinde: două săli de ceremonii, monumente funerare şi un zid memorial unde sunt menţionate numele soldaţiilor căzuţi (din Marea Britanie, Franţa, Norvegia, Olanda, Grecia, Turcia, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii). Anual, se organizează diverse evenimente, ca de exemplu: în aprilie – ceremonia veteranilor, în mai Ziua memorială americană, în iunie Ziua memorială coreeană sau în octombrie- Ziua memorială a Naţiunilor Unite.
Aşadar, a fost un moment deosebit, cu o încărcătură emoţională aparte, ca un mic tribut adus şi de noi, cei 88 de jurnalişti din 55 de ţări, celor care au luptat pentru pacea şi libertatea acestei zone asiatice!
În următorul episod vă voi prezenta alte amănunte despre turneeul sud-coreean realizat cu ocazia Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor din Republica Coreea, 3-8 aprilie 2017, organizată de Asociaţia Jurnaliştilor Coreeni.