Ziua Internaţională a Dansului este celebrată anual la 29 aprilie. Ziua Internaţională a Dansului (International (World) Dance Day) este dedicată dansului ca artă şi tuturor stilurilor de dans.
Ziua Internaţională a Dansului a fost marcată pentru prima dată în anul 1982, potrivit unei decizii luată de Consiliul Internațional al Dansului, organizație din cadrul UNESCO, zi în care este celebrată și ziua de naştere a fondatorului baletului modern din Franţa, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Jean Georges Noverre a fost un important reformator şi teoretician al artei coregrafice, considerat de istorici ca fiind «părintele baletului modern».
Jean Georges Noverre (n. 29 aprilie 1727 – d. 19 octombrie 1810) a fost un dansator și maestru de balet francez. A adus o nouă concepție în arta baletului, l-a reformat și a pus bazele coregrafiei moderne.
Noverre s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727, într-o familie de protestanți. Tatăl său era originar din Lausanne și, după detronarea lui Carol XII, în armata căruia servise ca adjutant, se stabilise în capitala Franței, ca angajat în garda de elvețieni a palatului. Mama sa era franțuzoaică, originară din Picardia. Părinţii săi îşi doreau ca el să se dedice carierei militare, dar Noverre a dorit să devină dansator. Profesor de coregrafie i-a fost Louis Dupre, dansator talentat și un reputat creator de balete. Ca elev și ulterior un adevărat profesionist, o vizita deseori pe Marie Salle, cu care avea îndelungi discuții despre arta dansului. Dupre i-a înlesnit, în primăvara anului 1743, angajarea la Opera Comică, deschisă de Jean Monnet, cu ocazia bâlciului anual de la St.Laurent. A fost supranumit „Shakespeare al dansului”. Noverre a reprezentat în 1757, la Lyon, spectacolele de balet „Capriciile Galateii”, „Toaleta lui Venus”, „Sărbătorile” și „Geloziile din serai”.
Noverre a afirmat că baletul, de orice tip ar fi, trebui, ca și poezia, să aibă două părți: una calitativă, iar cealaltă cantitativă. „Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune”, mai susţine el.
Potrivit iniţiatorilor Zilei Internaţionale a Dansului, obiectivul central al marcării acestei zile este unificarea tuturor stilurilor de dans ca formă unică a artei, fiind, totodată, un motiv în plus de a aduce un omagiu dansului şi calităţilor dansului de a depăşi frontierele politice, culturale, etnice şi posibilitatea de a uni oamenii în numele prieteniei şi a păcii, permiţându-le să vorbească acelaşi limbaj – limbajul dansului. Este evident faptul că, în acastă zi, întregul univers al dansului – colectivele teatrelor de operă şi balet, trupele de dans modern, trupele de dansuri populare etc. marchează această zi importantă.
www.calend.ru – 29 aprilie