Statele Unite ale Americii sărbătoresc, în fiecare an, la 30 aprilie, Ziua Naţională a Stafidelor (National Raisin Day). Fructele au devenit populare în SUA în anul 1873, când, din cauza unei veri cu temperaturi foarte mari, s-au uscat pe viţa de vie. Un întreprinzator din San Francisco le-a cules şi a realizat un vin pe care l-a vândut drept „delicatesă peruviană”.
Prima zi naţională a stafidelor a fost celebrată în anul 1909, fiind promovată de producătorii din California. Pe parcursul întregii luni aprilie, aceştia au folosit panouri şi pliante publicitare, au vorbit la emisiuni de radio şi au dat anunţuri în ziare pentru a aminti tuturor să sărbătorească Ziua Naţională a Stafidelor la 30 aprilie. Restaurantele din SUA au inclus în meniurile lor feluri de mâncare şi dulciuri cu stafide. În campania de promovare a acestor fructe uscate au fost implicate şcoli, guverne locale şi de stat, care au oferit informaţii despre stafidele din California şi beneficiile lor pentru sănătate.
Oamenii au descoperit stafidele atunci când au găsit din întâmplare struguri uscaţi pe o viţă de vie. Datele istorice notează că, încă din anul 1490 î. Hr, strugurii erau uscaţi la soare, dar au mai trecut câteva sute de ani pentru a se cunoaşte din ce fel de soi de struguri rezultă cele mai bune stafide. California este în prezent principalul producator mondial de stafide. Un kilogram de stafide se obţine din patru-cinci kilograme de struguri. Culorile stafidelor sunt date de procedeele folosite pentru uscarea lor, de exemplu o stafidă de culoare închisă este uscată la soare, iar cea de culoare galbenă este uscată mecanic. Cele mai fine stafide sunt considerate cele din Malaga, Spania. Capitala mondială a stafidelor se află în Fresno, California.
Stafidele sunt incluse în categoria fructelor uscate şi sunt bogate în minerale – cum ar fi magneziu, seleniu, zinc, fier, potasiu, calciu. fosfor, sodiu, cupru şi mangan. De asemenea, au un conţinut bogat în vitamine (C, E şi K). Au proprietăţi puternic antioxidante, ajută la absorbţia calciului în organism, reducând astfel riscul de osteoporoză. Componentele nutritive din stafide contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi la reducerea riscului de cancer de colon. Consumul de stafide previne degenerescenţa maculară. De asemenea, stafidele sunt un aliment foarte hrănitor şi complet, cu efecte benefice împotriva anemiei, constipaţiei şi febrei. (surse: www.kuriose-feiertage.de, www.dergesundheit.de)
Ada Ionescu – RADOR