Dezvăluirile SRI au loc în contextul unui val de atacuri cibernetice fără precedent în lume. Compania de securitate informatică AVAST supune că a identificat peste 75.000 de astfel de acţiuni asupra unor organizaţii sau indivizi din 99 de ţări. Specialiştii au sesizat o legătură între aceste incidente, dar nu pot confirma că a fost o acţiune coordonată. Sunt atacuri tip şantaj care ţin calculatoarele blocate până la plata unei răscumpărări. Printre organizaţiile vizate s-au aflat numeroase spitale din Marea Britanie, nevoite să-şi redirecţioneze urgenţele, compania americană de curierat FEDEX şi chiar instituţii din Rusia. În Spania, au fost atacate firme energetice, dar şi cel mai mare furnizor naţional de telefonie şi internet, Telefonica.
Ana Maria Damian explică de la Madrid: Calculatoarele au fost blocate, funcţionarea lor a fost întreruptă cu un mesaj pe fond albastru prin care se cererea suma de 300 de dolari în moneda virtuală Bitcoin pentru eliminarea virusului. Atacul a fost posibil din cauza vulnerabilităţii sistemul Windows, spun experţii.
Mai mulţi clienţi ai companiei Telefonica au cerut angajaţilor să închidă calculatoarele timp de câteva ore pentru a preveni posibile probleme. Reprezentanţii Telefonica au confirmat atacul cibernetic, dar au minimizat importanţa lui, iar guvernul a transmis un comunicat în care a susţine că incidentul nu afectează funcţionarea reţelei de internet. Principalul serviciu de informaaţii din Spania a avertizat că sistemul Windows are o vulnerabilitate şi atacurile de acest tip cifrează fişierele, infectând toate computerele conectate la aceeaşi reţea.
Realizator: Autorităţile americane şi britanice au avertizat asupra acestor atacuri şi i-au sfătuit pe cei infectaţi să nu-i plătească pe piraţii informatici. BBC transmite însă că unele conturi asociate cu cererile de răscumpărare au început să se umple de bani./dursache/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai)