București – România se numără printre cele mai afectate 10 țări de atacul cibernetic „WannaCry” de vineri, care a cauzat probleme în numeroase state și regiuni, se arată într-un raport al Kaspersky Lab ajuns aici sâmbătă.
Un atac masiv de tip ransomware [sechestrare în vederea răscumpărării – n.trad.] a lovit organizații din întreaga lume pe 12 mai, afirmă comunicatul de la Kaspersky Lab, un furnizor multinațional de soluții de securitate cibernetică și anti-virus, confirmând că firma a depistat vineri peste 45.000 de atacuri de tip ransomware, România numărându-se printre cele mai afectate 10 țări.
Conform comunicatului, atacul ransomware, botezat „WannaCry”, este inițiat prin execuția de cod de la distanță de tip SMBv2 în sistemele Microsoft Windows. Vulnerabilitatea, purtând numele de cod „EternalBlue”, a fost distribuită pe internet prin intermediul site-ului [grupului de hacker-i] Shadowbrokers pe 14 aprilie.
Odată intrați în sistem, atacatorii instalează aplicații neautorizate care le permit să descarce programul prin care ulterior criptează datele din sistem. Apoi apare un mesaj care solicită echivalentul a 600 de dolari în Bitcoin și specifică „portofelul” virtual în care trebuie plătit, iar răscumpărarea crește în timp, explică raportul.
Uzina de Automobile Dacia din România a fost forțată sâmbătă să-și suspende parțial producția, după ce atacurile îi afectaseră unele sisteme informatice. Fabrica, subsidiară a producătorului francez de automobile Renault, este compania cu cele mai mari venituri și cele mai mari exporturi a României.
Centrul Național Cyberint al României, care operează sub autoritatea Serviciului Român de Informații, a anunțat vineri că a blocat o tentativă de atac cibernetic împotriva unei instituții guvernamentale.
XINHUA (China), 14 mai 2017
Traducere: Andrei Suba