Puterea şi opoziţia vor o lege care să reglementeze unitar sistemul de salarizare, dar au păreri diferite referitoare la prevederile actului normativ – este concluzia dezbaterilor de ieri, din Comisia de muncă a Senatului, care este primul for sesizat în acest caz. Au fost prezenţi şi reprezentaţi ai sindicatelor, după cum transmite redactorul nostru, Alina Stănuţă.
Reporter: Alina Stănuţă – Ministrul muncii Olguţa Vasilescu declara că proiectul legii salarizării unitare este asumat de 205 parlamentari şi de Guvernul României, care l-a avizat favorabil. Acest document se impunea, a declarat Olguţa Vasilescu, având în vedere că actuala lege care reglementează domeniul a adus multe inegalităţi în sistemul bugetar. Ministrul a explicat că inechităţile din actuala lege au dus la exodul medicilor şi a precizat că legea mai are nevoie de îmbunătăţiri şi că se mai pot face concesii, dar în limita principiului sustenabilităţii financiare.
Olguţa Vasilescu: Legea prevede o creştere cu 56% în medie a salariilor bugetarilor, cu creşteri semnificative de peste 100% în baza piramidei salariale şi mai mici în vârf, ca urmare a necesităţii departajării categoriilor de bugetari pentru respectarea principiilor egalităţii şi nediscriminării.
Reporter: Reprezentanţii opoziţiei din Comisia pentru muncă au atras atenţia că, deşi legea salarizării este necesară, forma actuală va aduce şi tăieri de salarii pentru unele categorii de bugetari, care şi-au câştigat deja acest drept. Senatorul PNL, Carmen Hărău, vicepreşedinte al comisiei, mai spune şi că lipseşte punctul de vedere al Ministerului Finanţelor pentru acest document.
Carmen Hărău: Este vorba de amputări de salarii, şi ele nu sunt mici. Atrag atenţia că cele 32 de acte normative, prin care s-au obţinut nişte drepturi salariale, şi care se taie acum, împotriva prevederilor Constituţiei, vor genera o avalanşă de procese.
Reporter: La dezbaterile din comisii au fostg prezenţi şi liderii marilor confederaţii sindicale, care au atras atenţia asupra unor articole care, spun ei, sunt neconstituţionale, iar altele aduc reduceri salariale.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: Ceea ce ne dorim este ca legea să nu fie atacabilă şi o problemă de fond care nu este trecută în corpul legii este că toată lumea se sperie că salariile după aplicarea legii, indiferent că vorbim de 1 iulie pentru unii sau 1 ianuarie 2018 pentru alţii, vor fi în plată mai mici decât cele existente astăzi.
Reporter: Dezbaterile pe articole continuă şi astăzi. Raportul Comisiei pentru muncă va fi înaintat apoi plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 mai)