Creșterea economică a României în primul trimestru al lui 2017 a fost mai puternică decât se anticipa, cu 1,7% peste cele trei luni anterioare, a anunțat marți Institutul de Statistică (INS).
Banca centrală se aștepta la o „ușoară decelerare” în raport cu ultimul trimestru al lui 2016, atunci când PIB-ul crescuse cu 1,5%, conform cifrelor revizuite pozitiv de INS. La nivel de an, economia română a progresat cu 5,6% conform datelor ajustate pentru variații sezoniere. Conform analiștilor, economia a fost stimulată de cererea internă, chiar dacă investițiile publice au scăzut în primul trimestru. Această bună performanță economică pare să susțină previziunile guvernului social-democrat, care contează pe o creștere anuală de 5,2%.
Încă din 2016 PIB-ul românesc crescuse cu 4,8%, cea mai ridicată valoare de după 2008 și un record în cadrul UE. Însă creditorilor internaționali rata așteptată de București pentru 2017 li se pare exagerat de optimistă: FMI prezice o creștere de 4,2%, în vreme ce Comisia Europeană și-a revizuit negativ prognoza săptămâna trecută, de la 4,4% la 4,3%. „Motorul creșterii continuă să fie consumul, pe fondul relaxării fiscale și al măririlor salariale din sectorul public”, a apreciat banca centrală (BNR) luni, avertizând cu privire la un „risc inflaționist”.
Cererea internă ar trebui să atingă 5,2% în 2017, conform estimărilor FMI.
Articol de LeFigaro.fr și AFP
LE FIGARO (Franţa), 16 mai 2017
Traducere: Andrei Suba/asuba/czaharia