În redistribuirea pieţei energetice din România s-a găsit „mâna lungă a Rusiei”
A izbucnit un scandal în România din cauza deciziei adoptate de Comisia pentru industrie din Camera Deputaţilor de la Bucureşti de susţinere a unor amendamente la Legea privind energia electrică şi gazele naturale, pe care o atacă vehement participanții la piață.
Ziarul „România Liberă” scrie că este „atac fără precedent pe piața gazelor naturale.“ Publicația notează că amintita comisie parlamentară se află sub controlul Partidului Social-Democrat și că Iulian Iancu, președintele acestei comisii, este „omul Gazpromului”.
Deciziile au fost luate la o ședință închisă a comisiei, iar cele mai importante modificări se referă la obligațiile pe care toate afacerile din domeniul gazelor revin operatorului de stat OPCOM, iar producătorii de gaz vor fi obligaţi să vândă toată producţia pe piaţa centralizată.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a protestat împotriva acestor măsuri. „Miza este, în principal, gazul care va fi extras de la Marea Neagră, iar o astfel de decizie ar afecta interesele companiilor care au investit deja mai multe miliarde de euro în explorare și care necesită un acord bilateral pe termen lung pentru începerea producției“, arată publicația.
Bursa Română de Mărfuri (BRM), a reacționat, de asemenea, foarte brusc la decizia comisiei parlamentare. BRM a declarat că amendamentele adoptate „conduc practic la naţionalizarea serviciilor propuse de bursă, printr-un dispreţ profund şi total faţă de legislaţia naţională şi europeană”.
La rândul său, Federația Europeană a Comercianţilor din domeniul Energiei a avertizat, printr-o scrisoare către Parlamentul și Guvernul României, că obligația de a efectua tranzacții pe o singură platformă centralizată a volumului total de gaze naturale produse în țară, contravine spiritului și conținutului reglementărilor europene pe piața energetică.
Decizia finală cu privire la această chestiune va fi luată la ședința Camerei Deputaților.
În același timp, publicația românească oferă informații de la WikiLeaks, potrivit cărora, în telegramele care au fost trimise în 2008 de la Ambasada SUA din București la Washington, se arată că Georgian Pop, colegul lui Iulian Pop de partid, a spus că acesta „este controlat de Gazprom”. Mai târziu, însuşi Georgian Pop a negat că ar fi vorbit aşa despre Iulian Iancu.
Propunerea deputatului Iulian Iancu, șeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, privind tranzacționarea întregii cantități de gaze produse, importate sau exportate pe platforma de tranzacționare angro, este puternic criticată de către Comisia Europeană. Interesant este faptul că Iancu a făcut propunerea susținând că acesta ar fi ”modelul vest-european” și o cerință a structurilor europene, transmite şi Digi 24.
Iulian Iancu a fost acuzat în telegramele Wikileaks de către colegul său de partid, Georgian Pop, fost șef al Comisiei SRI, că ar fi omul companiei ruse GAZPROM.
Comisia Europeană, prin directorul general pentru Energie, i-a trimis marți seară o scrisoare lui Iulian Iancu, în care se semnalează că amendamentele propuse de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților pentru modificarea legii Energiei, nr 123 din 2012, ar putea încălca legislația de concurență. Scrisoarea trimisă deputatului detaliază motivele pentru care un amendament anulează efectele urmărite de ordonanța de urgență.
Amendamentul propus de Iulian Iancu, după cum afirmă Bursa Română de Mărfuri într-o scrisoare de protest, stabilește că ”se acordă o singură licență pentru operatorul piețelor centralizate angro de gaze naturale și una pentru operatorul pieței de echilibrare” . Licența unică ar urma să revină OPCOM, operatorul de stat. Astfel se elimină prevederi adoptate anul trecut de către Guvernul Cioloș care permiteau să fie acordate un număr nelimitat de licențe pe piața centralizată de gaze. Una din aceste licențe a revenit BRM care acum tranzacționează aproximativ 30% din piața de gaze din România.
Paradoxal este faptul că într-un comunicat de presă remis miercuri, adică a doua zi după ce Comisia Europeană l-a atenționat pe Iulian Iancu, Comisia de Industrii condusă de acesta a susținut exact inversul celor comunicate de Directoratul pentru Energie.Într-un comunicat de presă intitulat ”Modelul european: o singură bursă pentru tranzacționarea transparentă, concurențială și nediscriminatorie a gazelor naturale”, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților afirma că acesta ar fi ”modelul vest-european”, ”transparent și nediscriminatoriu”.
Invocarea Bruxelles-ului apare inclusiv în motivația amendamentului adus OUG, adoptate anul trecut de guvernul Cioloș, pentru modificarea legii Energiei. OPCOM ar trebui să primească exclusivitatea tranzacțiilor de gaze în România pe motiv de: ”Unicitate a operatorului pieţelor centralizate angro de gaze naturale şi a operatorului pieţei de echilibrare. Prin rezoluția adoptată de Parlamentul European în data de 15.12.2015, denumită ”Către o Uniune Energetică Europeană”, text P8_TA(2015)0444 și pentru creșterea lichidității pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare în PVT naționale (puncte virtuale de tranzacționare), unice, administrate de un unic operator de piață, în condiții de transparență și reguli stricte de acces nediscriminatoriu la informațiile privind cantitățile și preturile de tranzacționare”, pretinde Comisia de Industrii în amendament.
REGNUM (Rusia), 18 mai
Traducerea: Viorel Patrichi