Curtea Europeană a Drepturilor Omului constată o lipsă de angajament din partea României în privinţa combaterii agresiunilor domestice, în ciuda existenţei unui cadru legislativ.
Victimă a violenţei domestice, Angelica Bălşan a primit dreptul la compensaţii de 11.000 de dolari de la guvernul român printr-un verdict al instanţei care afirmă că autorităţile nu au protejat-o.
Bălşan a fost abuzată de soţul ei de opt ori în total în cursul mariajului lor, al divorţului şi după divorţ. Rănile ei, documentate de rapoartele medicale şi ale poliţiei, au necesitat de fiecare dată câte 2-10 zile de îngrijire în spital.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a afirmat că „deşi există un cadru legal în România […] autorităţile nu au aplicat prevederile legale în cauză în cazul ei.”
„O asemenea abordare […] a fost inconsecventă cu standardele internaţionale privind violenţa împotriva femeilor”, a decis CEDO.
Citând statistici oficiale, CEDO a declarat că violenţa domestică este percepută ca un lucru normal în statul membru UE, de către aproximativ 60% dintre români. Curtea a condamnat totodată autorităţile pentru că nu au „evaluat pe de-a-ntregul gravitatea şi amploarea violenţei domestice” din ţară.
În România au fost îmbunătăţite unele legi, cum ar fi scurtarea intervalului de timp necesar pentru obţinerea unui ordin de restricţie împotriva agresorilor la doar trei zile.
Însă ţara est-europeană se mai confruntă încă cu lipsuri grave la adăposturile pentru cei abuzaţi. Majoritatea adăposturilor pentru victimele violenţei domestice sunt administrate de ONG-uri, în ciuda repetatelor promisiuni ale autorităţilor de a se ocupa de această problemă.
[*sic! CEDO nu este instituţie UE – n.trad.]
(http://bit.ly/2rSga1t)
AL-JAZEERA (Qatar), 24 mai 2017
Traducere: Andrei Suba