Înălţarea Domnului. Ziua Eroilor; A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul (Calendarul Creştin-Ortodox 2017).
NOTĂ: În memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos şi să fie sărbătoare naţională a poporului român, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 şi prin Broşura Ministerului de Război din 11.V.1923 intitulată „Programul ceremoniei înhumării ostaşului necunoscut”. Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului până la Revoluţia din decembrie 1989, când s-a revenit la marcarea ei de ziua Înălţării Domnului (Calendarul Creştin-Ortodox 2016; Calendar Rompres 9.VI.2005, Agerpres 13.VI.2013)
*****
Astăzi, de Înălţarea Domnului, românii celebrează şi Ziua Eroilor, în memoria celor care au pierit în războaie. Este o zi în care în biserici şi în jurul monumentelor au loc slujbe de pomenire şi ceremonii militare dedicate eroilor neamului.
Reporter: La 40 de zile de la Înviere, Iisus s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, promiţându-le ucenicilor săi că nu-i va lăsa singuri, ci le va trimite Duhul Sfânt. Din anul 1920, Înălţarea Domnului este şi Ziua naţională de pomenire a eroilor. La ora 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din ţară vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, iar numele românilor căzuţi în Primul Război Mondial vor fi rostite solemn în majoritatea garnizoanelor, unde sunt programate ceremonii militare şi religioase. Toate aceste manifestări au loc şi în contextul Centenarului Primului Război Mondial şi al declarării anului 2017 ca Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. În Bucureşti, la ora 10:00, încep la Cimitirul Israelit Filantropia acţiunile organizate de Ministerul Apărării. Urmează Cimitirul de Onoare „Ghencea Militar”, iar la prânz vor fi depuse coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, la cel al Eroilor Militari din Parcul Tineretului, la Monumentul de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.
*****
Înălţarea Domnului nostru Isus Hristos (Ispasul). Ziua Eroilor Neamului (Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2017)
*****
Înălţarea Domnului (Calendarul Romano-Catolic 2017; Calendarul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene din România – Sărbători principale 2017)