RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 25 mai 2017 – Publicarea listei cu persoanele care au avut acces la arhiva SIPA nu face decât să lanseze şi mai multe semne de întrebare. O spune la RFI politologul Andrei Ţăranu, după ce Ministerul Justiţiei a prezentat o primă listă cu numele unor membri ai comisiilor de inventariere, care au intrat în dosare.
Ministrul Tudorel Toader spune că mai sunt şi alte nume care vor fi făcute publice şi declară că ar fi păcat ca arhiva SIPA să fie distrusă. În opinia sa, ea ar putea fi organizată după modelul CNSAS.
Andrei Ţăranu atrage atenţia că încă există întrebări fără răspuns în scandalul SIPA: „Din punctul meu de vedere, această listă a declanşat şi mai multe întrebări. Am aflat în primul rând că nu am aflat totul. Dacă iniţial ni s-a spus că se desecretizează tot, în acest moment aflăm că s-a desecretizat doar ce s-a putut şi că restul sunt secrete de serviciu, respectiv secrete de stat, adică persoane, înţeleg, care au intrat sub raportul secretului de stat în respectiva arhivă, ceea ce ridică din punctul meu de vedere şi mai multe întrebări”.
La ce întrebări nu am primit încă un răspuns? „Prima întrebare pe care aş pune-o este de ce s-a desecretizat parţial şi la ce foloseşte această desecretizare parţială, spunându-se că desecretizarea este parţială. Asta ridică mai multe întrebări şi face publicul mult mai curios decât până acum, când se ştia că se va desecretiza tot. În al doilea rând, de ce a apărut acest subiect acum? Este un subiect care de foarte multă vreme nu a mai avut un asemenea impact în public şi atunci trebuie văzut în ce măsură această arhivă este folosită ca o, puneţi între ghilimele, ca o bâtă, ca o măciucă din partea unora sau altora împotriva sau în folosul justiţiei. A treia întrebare este dacă această arhivă chiar este atât de importantă, încât unii să se gândească că ar trebui să fie distrusă”, spune politologul./abuzoian
Cosmin Ruscior
(http://www.rfi.ro/politica-95418-politolog-lista-sipa-intrebari)