Joi se deschid lucrările Forumului Economic de la Sankt Petersburg, la care şi-au confirmat prezenţa 12.000 de participanţi. Sunt aşteptaţi zeci de lideri politici străini şi sute de conducători de mari companii. Invitaţi speciali, anul acesta, sunt India şi Serbia.
Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – După vizita de mâine în Franţa şi convorbirile cu noul lider francez, Emmanuel Macron, preşedintele Vladimir Putin va participa, la mijlocul săptămânii viitoare, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, cea mai importantă manifestare politico-economică internaţională din Rusia, desfăşurată anual sub patronajul Kremlinului. Ediţia din acest an, a 21-a, va avea loc în perioada 1-3 iunie, sub deviza „În căutarea noului echilibru în economia globală”. Cu o săptămână înainte de deschiderea forumului, prezenţa şi-au confirmat-o 12.000 de participanţi, cu 15% mai mulţi ca anul trecut, 36 de miniştri din 26 de ţări, conducători a 250 dintre cele mai mari companii străine. Între liderii internaţionali sunt aşteptaţi secretarul general ONU, Antonio Guterres, premierul indian, Narendra Modi, invitat de onoare în acest an, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cancelarul Austriei, Christian Kern, vicecancelarul şi ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel. Invitaţii speciali în acest an vor fi India şi Serbia.
Programul celor trei zile include peste 100 de manifestări de afaceri şi câteva zeci de sesiuni paralele, pe teme economice, politice, sociale ale societăţii informaţionale, dar şi consacrate culturii şi sportului. /rpatulea/ Geografic, vor fi paneluri consacrate celor doi invitaţi speciali, ca şi Germaniei, Iranului, Americii Latine, Uniunii Europene, CSI, BRICS, Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, ca şi relaţiilor Rusiei cu principalii săi parteneri.
Tematic, se remarcă subiectele de tip „încotro?” – Încotro globalizarea şi economia globală, producţia şi sfera energiei, Uniunea Europeană şi spaţiul postsovietic. În mesajul adresat participanţilor la forum, liderul de la Kremlin afirmă că economia globală dă semne de depăşire a declinului din ultimii ani, participanţii urmând să discute noile tendinţe şi să aprecieze riscurile şi sfidările legate de implementarea noilor tehnologii. Conform tradiţiei, deschiderea oficială a manifestării va avea loc în cea de-a doua zi, când preşedintele Putin va susţine un discurs poziţionat, ca programatic, în plan intern şi, ca semnal, destinat exteriorului. Inevitabil, acest discurs va fi citit în cheia alegerilor prezidenţiale de anul viitor, în care Putin este cotat ca favorit absolut, deşi până acum a declarat, ca de obicei, că nu s-a decis dacă va candida sau nu.
O sesiune specială a forumului va fi consacrată, de altfel, Rusiei după alegerile din 2018. În marja forumului, preşedintele Putin va avea întâlniri cu o serie de invitaţi străini, inclusiv cu premierul indian, Narendra Modi, pentru care participarea la forum este o parte a vizitei sale oficiale în Rusia. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va întâlni, la rândul lui, cu omologul său german, Sigmar Gabriel, premierul Kurdistanului irakian, Barzani, şi alţi invitaţi, programul său fiind în curs de perfectare. În cadrul forumului este prevăzută semnarea a numeroase contracte şi acorduri în domeniul ecnomiei şi comerţului, care vor defini rezultatele economice ale manifestării./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai