Dacă Europa şi America se limitează totuşi doar la relativa eleganţă a diplomaţiei, în Orientul Îndepărtat, situaţia pare să fi ajuns mult mai tranşantă, iar presa internaţională observă cu atenţie astfel de diferenţe.
„Cea mai recentă provocare: Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică”, titrează un ziar filipinez, „The Manila Times”. Cotidianul american „USA Today” citează surse ale Statului Major Interarme din Coreea de Sud, relatând că, „ieri, în zorii zilei, Coreea de Nord a lansat un ‘proiectil neidentificat'”. Publicaţia turcă „Yeni Şafak” informează că, în urma evenimentului, „China a cerut Coreii de Nord să creeze condiţiile în vederea reluării tratativelor pe tema arsenalului său nuclear”. Un ziar din zonă, japonezul „Asahi Shimbun”, subliniază că, ieri, „Coreea de Nord a efectuat cel de-l treilea test cu rachete balistice din ultima vreme” şi că, „aşa cum îi este obiceiul, Phenianul nu a lansat niciun avertisment”.
America şi Europa se rezumă însă la diplomaţie, chiar dacă bunele lor relaţii lasă acum de dorit. „Angela Merkel demonstrează cum trebuie să acţioneze un lider al lumii libere”, titrază ziarul britanic „The Guardian”. Cotidianul se referă la un miting desfăşurat la München, unde cancelarul german a spus: „Într-o anumită măsură, s-au dus vremurile în care depindeam complet unii de alţii. Mi-am dat seama de asta în ultimele zile. Noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini”. Acelaşi ziar consideră că „declaraţia este într-adevăr dramatică şi vine din partea unui lider care nu obişnuia să dramatizeze, dar ea n-o să mai dea prea curând mâna cu preşedintele american Donald Trump”. De altfel, referindu-se la relaţiile transatlantice, ziarul american „The New York Times” vorbeşte despre „o mişcare tectonică”. Dar, cel puţin în privinţa Angelei Merkel, ziarul german „Frankfurter Allgemeine” e categoric şi, referindu-se la ea, titrează: „Cea de neclintit”. „Mai întâi, criza refugiaţilor, apoi Schulz: pentru o vreme, s-a părut că Angela Merkel pierde sprijinul alegătorilor, dar ulterior ea a dovedit că e un lider mai puternic ca niciodată”.
Şi pentru că a venit vorba despre politicieni puternici, nu putea trece cu vederea întâlnirea de ieri dintre noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Este vorba despre o întâlnire care atrage atenţia întregii lumi, iar titlurile articolelor din ziare vorbesc de la sine: „Putin vizitează Franţa în speranţa de a relaxa relaţiile încordate”, scrie ziarul american „The Washington Post”. „Prima întâlnire dintre Putin şi Macron pentru un dialog fără concesii”, titrează cotidianul francez „Le Monde”, după care continuă: „Sub aurul Palatului Versailles, Emmanuel Macron are în faţă un partener nu mai puţin dur decât a fost Donald Trump în privinţa schimbărilor climatice”. Dar, în ziarul moscovit „Rosiiskaia Gazeta”, un consilier al preşedintelui Putin a explicat laconic: „Cei doi preşedinţi vor în primul rând să se cunoască mai bine unul pe celălalt”.
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)