Preşedintele român, Klaus Iohannis, a contrazis ieri declaraţia cancelarului german Angela Merkel cum că Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini şi a insistat că relaţia transatlantică rămâne vitală.
EURACTIV (Belgia), 30 mai 2017 – Merkel a declarat duminică că Europa nu se mai poate baza cu totul pe aliaţii ei, dând exemplul întâlnirilor cu scântei ale statelor G7 şi NATO de săptămâna trecută.
Ea nu l-a menţionat explicit pe preşedintele american Donald Trump, care i-a criticat pe aliaţii importanţi din NATO şi refuză să susţină acordul global pentru climă, însă a afirmat că zilele în care Europa se putea baza cu totul pe alţii s-au „terminat, într-o anumită măsură”.
Iohannis a fost invitat ieri de ziariştii din Bucureşti să comenteze declaraţiile lui Merkel. „NATO mai este încă relaţia transatlantică care este şi va rămâne vitală pentru modul în care Europa şi America de Nord vor evolua. Această relaţie nu poate să dispară, poate fi mai intensă sau mai puţin intensă, dar aceste relaţii vor continua”, a declarat el pentru HotNews.ro.
Iohannis a afirmat totodată că declaraţiile lui Merkel pot fi explicate pe baza unor „anumite aşteptări” care nu s-au materializat la conferinţa NATO.
„România adoptă punctul de vedere conform căruia relaţia transatlantică ar trebui să fie cât mai solidă cu putinţă”, a adăugat şeful statului.
Relaţiile transatlantice ale României sunt într-adevăr de primă importanţă. Ţara găzduieşte un scut american anti-rachetă de 800 de milioane de dolari, care, oficial, apără Europa de statele „delicvente”.
Însă Rusia afirmă că scopul scutului este să neutralizeze arsenalul nuclear al Rusiei suficient de mult timp cât SUA să poată lovi Rusia, în cazul unui război. Washington şi NATO neagă acest lucru.
România a cerut recent detaşarea mai multor nave de război NATO în Marea Neagră, o mutare care nu a obţinut şi sprijinul Bulgariei, un alt stat membru NATO.
Articol de Georgi Gotev
Traducere: Andrei Suba/asuba