Marele laser de la Măgurele este vedeta pavilionului României de la Expoziţia Mondială de la Astana. Proiectul este cel mai mare derulat de ţara noastră, în domeniul cercetării, în ultimii 50 de ani, iar specialiştii români speră să atragă cât mai mulţi oameni de ştiinţă interesaţi de o colaborare în acest domeniu, spune reporterul nostru Andreea Marin.
Reporter: Andreea Marin – 370 de metri pătraţi are pavilionul României la Expoziţia Mondială din Astana, iar macheta proiectului central 15 metri pătraţi. „Energy Light” este sloganul cu care ţara noastră se prezintă la evenimentul din capitala kazahă – în traducere, „Energia luminii” -, şi aceasta pentru că cel mai mare laser din lume, care va fi instalat la Măgurele, este de fapt proiectul central – spune Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
Nicolae Zamfir: Invităm toate statele lumii să participe la cercetările care se vor face la noul centru ELI-NP.
Reporter: Dar echipa de cercetători români mai merge cu un proiect la Astana – cel referitor la dezafectarea reactoarelor nucleare.
Nicolae Zamfir: Viaţa ne-a forţat să devenim experţi în decomisionare de reactori nucleari, că a trebuit să decomisionăm reactorul nuclear de cercetare de la Măgurele. Probabil că sunt circa 10 reactoare care urmează să fie dezafectate, şi noi ne putem oferi priceperea – nu în chestiuni punctuale, ci în ansamblu.
Reporter: Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la încetarea testelor nucleare în poligonul kazah. În total au fost efectuate peste 465 de astfel de teste, ceea ce va îngreuna şi dezafectarea.
Realizator: Expoziţia Mondială din capitala Kazahstanului, Astana, la care participă peste 100 de ţări, va rămâne deschisă timp de trei luni, iar tema acestei ediţii este „energia viitorului”./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie)