Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Titu Maiorescu, una dintre personalitățile emblematice ale vieţii culturale şi politice româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.
Prin emisiunea de mărci poştale sub titlul: Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte, Romfilatelia își propune să readucă în atenție personalitatea ilustrului om de cultură român.
Această emisiune este disponibilă de miercuri, 21 iunie 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Membru al Academiei Române şi una dintre figurile remarcabile ale epocii, conducător al Societăţii literare „Junimea” şi al revistei „Convorbiri literare”, Maiorescu a marcat dezvoltatarea limbii și literaturii române, în mod profund.
Activitatea sa era fundamentată pe o nouă și inovativă direcție de dezvoltare în societatea românescă a secolului al XIX lea, prin educarea publicului într-o varietate de domenii, de la ştiinţele naturii și psihologie, filosofie, la cultură și logică, prin cultivarea gustului estetic și impunerea unei literaturi de valoare, unificarea limbii române literare, precum și combaterea „formelor fără fond” în cultură şi în viața de zi cu zi.
Titu Maiorescu se va consacra ca îndrumător şi critic literar prin studiile şi articolele publicate, iar lucrarea sa „O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867” este considerată operă de referinţă pentru estetica românească.
Ideile despre procesul de desăvârşire a limbii române literare formulate de Maiorescu, au fost acceptate şi de Academia Română, care îşi însuşeşte aceste principii.
Susţinător convins al unităţii tânărului stat român, Maiorescu a desfăşurat o activitate politică intensă ca jurnalist, în paginile ziarului „Vocea Naţională” în anul 1866.
De orientare conservatoare, Titu Maiorescu, a ocupat funcţia de prim-ministru şi ulterior ministru de externe (1912 – 1914), atunci când s-a semnat Tratatul de Pace de la Bucureşti.
Cu toate că nu a reuşit să treacă prin Parlament nici unul din proiectele sale de lege a învăţământului, printre realizările sale ca ministru amintim: dezvoltarea învăţământului la sate prin înfiinţarea de noi şcoli, iniţierea de anchete şi statistici privind învăţământul, construirea de şcoli tip, selectarea celor mai bune cărţi de studiu al limbii române în liceu, proiecte de înfiinţare a Şcolii politehnice, a grădinilor botanice, a unei catedre de limba română, conservarea patrimoniului naţional, sprijinirea şcolilor româneşti din Transilvania.
Pentru meritele intelectuale, traiectoria sa profesională a fost impresionantă: profesor universitar la 22 de ani, decan la 23 şi rector la aceeaşi vârstă, academician la 27 de ani, deputat la 30, ministru la vârsta de 34 de ani.
Cele două timbre ale emisiunii comemorative, având valoarea nominală de 4, 50 lei și 8 lei, înfățișează portretul marelui om de cultură și sunt realizate într-o cromatică cu elemente sepia, care reconstruiesc atmosfera de epocă.
Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.
Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional al Literaturii Române pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42