Condițiile precare duc la riscuri pentru sănătate, spun autoritățile israeliene. Activiştii pentru drepturile animalelor au cerut ca animalele să primească un tratament uman. După ce au descoperit încălcări la un transport de animale vii, de ovine și bovine din România, Serviciul Veterinar al Ministerului Agriculturii din Israel a ordonat interzicerea imediată a importurilor viitoare din țările Europei de Est, până la remedierea deficienţelor. Pot fi permise transporturile de animale vii din România care se află în drum spre Israel, dar nu vor mai fi acceptate alte transporturi de animale vii din România. Decizia Ministerului a fost anunțată duminică, după incidentul din martie, când serviciile veterinare au oprit temporar livrările de bovine și ovine din România, pe măsură ce animalele au început să ajungă în Israel fără certificate de sănătate și examene corespunzătoare. „Este de mare importanță menținerea sănătății publice, a sănătății animalelor și a bunăstării animalelor”, a spus dr. Shlomo Grazi, directorul serviciilor veterinare. „Orice caz care se abate de la reguli și lezează aceste obiective va fi tratat cu severitate”.
După incidentul din martie, Ministerul Agriculturii a contactat autoritățile veterinare din România pentru a solicita corectarea deficiențelor, a afirmat Ministerul. Odată ce au fost corectate, Ministerul a decis să verifice din nou transporturile. România este principala țară de unde israelienii cumpără bovine și ovine vii, cu 240.000 de animale de rasă românească aduse pentru consum în 2016. „Orice încălcare a reglementărilor Ministerului Agriculturii privind importul de bovine în Israel este tratată cu strictețe”, a spus ministrul Agriculturii, Uri Ariel. El a subliniat că ministerul său se străduiește să reducă viitoarele transporturi de animale vii, prin majorarea cotelor pentru importul de carne și extinderea duratei de valabilitate a cărnii congelate. Se vor schimba gusturile israelienilor pentru a include drepturile animalelor? În anul 2016, cotele de import de carne de vită fără taxe vamale au fost majorate la 7.500 de tone și acest număr va crește în următorii câțiva ani, a precizat Ministerul Agriculturii. Până în prezent, 110 de fabrici din țări din Europa, America de Sud și Statele Unite sunt autorizate să exporte produse din carne de vită și de miel către Israel.
Cu două săptămâni în urmă, în efortul de a atenua suferința animalelor importate în Israel pentru sacrificare, parlamentarul Eitan Broshi (Uniunea Sionistă) a anunțat că va depune un proiect de lege care să limiteze livrările de bovine vii. Dacă legislația sa obține aprobarea Knessetului, vor fi stabilite noi reglementări privind greutatea animalelor și timpul de călătorie. Grupurile pentru drepturile omului au fost departe de a fi mulțumite de propunere, solicitând o interdicție absolută privind transferurile de animale vii. Duminică, în urma anunțului interzicerii temporare a importurilor viitoare din România, asociaţiile Anonymous for Animal Rights şi Let Animals Live au subliniat importanța interzicerii în întregime a practicii. „Transporturile de animale nu reprezintă doar un abuz sever asupra animalelor”, au spus ele într-o declarație comună. „Organismele profesionale din întreaga lume se opun acestora, deoarece animalele expediate pot provoca boli și paraziți și pun în pericol sănătatea publică, animalele și mediul țării importatoare”. „Din păcate, industria cărnii se ocupă numai de profit, nu le pasă de sănătatea publică și, cu siguranță, nu le pasă de animale”, au spus ele.
THE JERUSALEM POST (Israel), 19 iunie 2017 – Autor: Sharon Udasin
Traducerea: Cristina Zaharia