Cum să ne apărăm valorile comune, adică libertatea şi democraţia, justiţia socială sau viitorul planetei – sunt câteva dintre întrebările la care preşedintele francez, Emmanuel Macron, a oferit astăzi răspunsuri. Un amplu interviu acordat mai multor publicaţii europene, chiar în ajunul primei sale participări la un summit comunitar în care noul şef de stat francez şi-a expus opiniile asupra principalelor dosare internaţionale. Domnul Macron a susţinut, între altele, ideea unei apărări comune europene, integrarea mai puternică a zonei euro dar a fost şi un avertisment pentru tentaţiile autoritariste din estul european.
Reporter: Anton Cazacu – Adevărata problemă, afirmă Emmanuel Macron, este de a avea un obiectiv clar în Europa şi în lume, în contextul în care se poate observa creşterea extemismului, reapariţia unor regimuri autoritare care pun în cauză democraţia, iar Statele Unite ale Americii se retrag parţial de pe scena mondială. Întrebarea care se pune deci, este cum să ne apărăm valorile comune, adică libertatea şi democraţia, justiţia socială şi viitorul planetei ameninţată de încălzirea climatică. În ce priveşte posibilitatea de a da Uniunii Europene un nou suflu trebuie ţinut seama de mai mulţi factori, printre care senzaţia claselor de mijloc că actuala construcţie europeană se face fără ele. Aşadar, trebuie creată o Europă care să protejeze şi aceasta dotându-ne cu o adevărată politică de apărare şi de securitate comune. Trebuie să avem mai multă eficacitate în faţa valurilor migratorii, reformând în profunzime politica de protecţie a frontierelor, politica migratorie şi dreptul la azil, deoarce sistemul actual obligă anumite state să suporte singure dificultăţile şi el nu va rezista în faţa viitoarelor valuri migratorii.
Răspunzând unei întrebări asupra dezbinării actuale dintre Europa Occidentală şi cea de Răsărit, Emmanuel Macron afirmă că mulţi dintre liderii ţărilor europene au o atitudine cinică faţă de Uniune, ei se mulţumesc să folosească creditele europene fără a respecta şi valorile comune, dar atenţie, previne preşedintele francez, Europa nu este un supermarket, Europa înseamnă un destin comun şi devine slabă atunci când acceptă abandonarea principiilor. Obiectivul unei Europe care îşi protejează cetăţenii trebuie să se manifeste şi în domeniul economic şi social previne Emmanuel Macron.
În ce priveşte, de exemplu, delocalizarea producţiei sau angajaţii detaşaţi în alte ţări europene, nu trebuie să o luăm pe o cale greşită. Cei care apărau Europa ultraliberală şi dezechilibrată ca Marea Britanie, au dat greş. Cum s-a ajuns la Brexit? Permiţându-se ca angajaţi din Europa de Răsărit să vină să ocupe locurile de muncă ale britanicilor. Cei care erau pentru rămânerea în Uniune au pierdut la referendum pentru că, clasa de mijloc a spus stop: folosirea angajaţilor detaşaţi conduce la situaţii de nesuportat. Credeţi că aş putea explica clasei de mijloc franceze că sunt întreprinderi care se închid în Franţa pentru a merge în Polonia, pentru că mâna de lucru este mai ieftină sau că întreprinderile de construcţii angajează polonezi pentru că aceştia din urmă sunt plătiţi mai puţin? Nu. Sistemul acesta nu este corect. Sper ca alegerea mea ca preşedinte să fie semnalul pentru o renaştere a Franţei şi a Europei. Am pariat pe inteligenţa francezililor pentru că marea problemă a democraţiilor sunt responsabilii politici care îşi consideră concetăţenii proşti şi încearcă să-i manipuleze mizând pe frică. Trebuie să punem capăt extremismului şi demagogiei, aceasta este lupta pe care trebuie să o ducă civilizaţia noastră./rpatulea/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iunie