La Bruxelles a început reuniunea şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, principalele teme abordate fiind securitatea Europei dar şi procesul de decuplare a Marii Britanii de Uniune, cu accent pe situaţia cetăţeniilor comunitari din Regatul Unit. UE este încrezătoare în faţa unei Theresei May cu puteri reduse, opinează La Libre Belgique şi comentează că summitul are loc „sub semnul încrederii regăsite, mai ales după alegerea lui Emmanuel Macron, în faţa Theresei May slăbite, la un an după referendumul pentru Brexit”.
Publicaţia arată că „Lansarea oficială, de către cele două echipe numite de Bruxelles şi Londra, a negocierilor de retragere a Regatului Unit a arătat că Uniunea Europeană îşi poate impune ritmul britanicilor”. Forul comunitar aşteaptă o serie de măsuri care să îi protejeze pe proprii cetăţeni din Marea Britanie, scrie The Guardian şi aminteşte că „statutul celor trei milioane de persoane din ţările comunitare care şi-au făcut o viaţă în Regatul Unit a devenit o problemă imediat după referendum. May a insistat că nu este dispusă să garanteze viitorul acestora fără să primească asigurări similare legate de viitorul cetăţenilor britanici care trăiesc în alte state ale Uniunii”.
The Telegraph reia declaraţiile unor responsabili de la Bruxelles care arată că participarea premierului britanic la summit poate fi o „experienţă umilitoare”, în contextul în care Theresa May se întâlneşte pentru prima dată cu lideri europeni „după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor generale”. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European – citat de La Vanguardia – a spus că „nu pierde speranţa ca Marea Britanie să rămână până la urmă în Uniunea Europeană şi a subliniat că UE s-a constituit pornind de la vise care păreau imposibile”. „Merkel doreşte ca Marea Britanie să nu mai stea în cale pentru a se putea concentra pe viitorul UE”, scrie The Express şi continuă arătând că responsabilul german a declarat că îşi doreşte ca negocierile să fie „rapide” şi „intense” şi că „modelarea viitorului celor 27 este prioritară în faţa negocierilor cu Marea Britanie privind retragerea”.
Potrivit Le Soir, Angela Merkel a pledat pentru adoptarea unor măsuri de protecţie care „să se resimtă în locuri de muncă, dar şi în politica de apărare şi în lupta împotriva terorismului”. Acest ultim aspect interesează nu doar Uniunea Europeană ci şi alte state, printre care Turcia.
Autorităţile de la Ankara au cerut în repetate rânduri Statelor Unite să nu mai sprijine şi să nu mai trimită arme unor grupări kurde siriene, pe care Turcia le consideră apropiate de PKK, formaţiune acuzată de terorism, aminteşte ziarul turc Hürriyet. Din paginile publicaţiei aflăm că şeful Pentagonului a trimis o scrisoare omologului său turc în care dă asigurări că armele livrate de SUA unor grupări kurde din Siria vor fi recuperate după înfrângerea ISIS şi nu vor părăsi teritoriul sirian.
Nu la mare distanţă, din zona Golfului Persic, aflăm că noul moştenitor al coroanei saudite este prinţul Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman. Diario de Noticias explică faptul că „regele a modificat linia succesiunii şi a consolidat puterile fiului”. Acesta din urma îl înlocuieşte astfel pe vărul său Mohammed bin Nayef, îndepărtat din toate funcţiile, numirea semnalând „sosirea tinerei generaţii în centrul puterii”, mai arată Diario de Noticias.
Despre sistemul monarhic, de această dată din Marea Britanie, vorbeşte şi prinţul Harry, al cincilea în linia de succesiune la tron, care susţine în mod şocant într-un interviu acordat revistei Newsweek că „nimeni din familie nu îşi doreşte tronul”. „Îşi doreşte cineva din familia regală să devină rege sau regină? Nu cred, dar ne vom îndeplini datoriile la momentul potrivit”. Marea Britanie are nevoie de „magia” monarhiei. „Monarhia este o forţă a binelui şi vrem să păstrăm atmosfera pozitivă pe care Regina a obţinut-o timp de 60 de ani. Dar nu vom încerca să fim în locul ei. Ne vom implica în modernizarea monarhiei britanice”, a spus prinţul Harry în interviul acordat Newsweek.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR
* * * * *