Universitatea de Vest din Timișoara oferă studenților un „Certificat în inovație socială”. Mai exact, este vorba despre un atelier de formare în domeniul antreprenoriatului și inovației sociale având drept scop familiarizarea participanților cu problematica și practica antreprenoriatului orientat spre rezolvarea problemelor comunității.
Evenimentul este organizat de către Universitatea de Vest Timișoara în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și este deschis studenților (licență, masterat sau doctorat) sau absolvenților universităților din Timișoara, indiferent de universitate, facultate sau specializare, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Atelierul este format din patru module consecutive, cu o abordare pragmatică, ce se desfășoară pe durata a două zile, în limba engleză. Pe durata acestor module, 25 de tineri cu specializări diferite învață despre metode specifice și instrumente care îi ajută să-și descopere deprinderile antreprenoriale, să identifice soluții și să lanseze propria lor inițiativă antreprenorială privind o nevoie socială existentă la nivelul comunității. Formatori în cadrul atelierului sunt două persoane cu experiență internațională din cadrul Academiei de Antreprenoriat Social din Munchen. Mai multe detalii despre proiect se găsesc la http://en.zgi-kompakt.de/.
În plus, participanții sunt antrenați pentru practică prin dialogul cu un antreprenor social care acționează pe plan local. În acest sens, va fi prezentat cazul Fundației ”Pentru Voi”, o organizație nonprofit care a realizat numeroase demersuri antreprenoriale de succes în beneficiul persoanelor cu dizabilități intelectuale.
„Dincolo de pregătirea din sălile de curs care le oferă competențe pe domeniul studiat, le acordăm tinerilor și un bagaj complex de abilități extracurriculare, aptitudini care să-i ajute să fie competitivi după absolvire, în căutarea unui loc de muncă sau în demersuri antreprenoriale. Este și cazul atelierului în inovație socială, care are un scop mai larg decât cel educativ, dorința noastră fiind ca tinerii beneficiari să producă o schimbare în bine în orașul nostru”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Evenimentul este organizat în Timișoara, în perioada 29-30 iunie, între orele 9-17, în laboratorul „Minds Hub” din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor.
Prin intermediul atelierului de formare este urmărită atât încurajarea participanților în a recunoaște antreprenoriatul social ca posibil domeniu vocațional de acțiune, cât și creșterea capacității lor de a genera idei inovative și de a demara inițiative antreprenoriale dedicate rezolvării unor probleme cu care se confruntă societatea.
Într-o perspectivă mai largă, organizarea atelierului reprezintă un demers orientat către întărirea rolului universității de actor social activ la nivelul comunității pe care o deservește, pe termen lung fiind vizată integrarea într-o rețea academică europeană dedicată dezvoltării antreprenoriatului social. În acest sens, la toamnă, o echipă de cadre didactice din Timișoara va participa la o sesiune de formare de formatori în domeniul antreprenoriatului social organizată de către Academia de Antreprenoriat Social din Munchen, iar din 2018, desfășurarea atelierului de formare pentru studenți și absolvenți din Timișoara se va realiza cu formatori locali certificați.