La Roma se desfăşoară cea de-a 24-a reuniune a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, organism internaţional din care face parte şi România. Cei 100 de parlamentari participanţi, printre care se află şi români, vor fi salutaţi în audienţa de mâine acordată de Papa Francisc la Vatican.
Corespondenţă de la Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Înţelegerea creştină asupra crizei globale şi modalităţi de a depăşi criza – aceasta este tema celei de-a 24-a reuniuni a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, care se desfăşoară la Camera Deputaţilor din Roma, până la 29 iunie. Printre cei 100 de parlamentari din 25 de state se află şi o delegaţie română condusă de deputatul Matei Dobrovie.
Matei Dobrovie: De mulţi ani România participă deja, dar ceea ce mi se pare semnificativ este faptul că este primul an în care avem un mesaj oficial de la Patriarhia Română. Separat, voi prezenta şi un mesaj din partea mea, ca şef de delegaţie, exact pe această temă pe care v-am menţionat-o, şi anume înţelegerea creştină asupra crizelor globale. Mă voi referi în mesajul meu la criza economică, la criza refugiaţilor, la probema cu terorismul în Europa şi radicalizarea musulmanilor şi, bineînţeles, voi încerca să aduc, şi eu, în discuţie câteva posibile idei, soluţii pentru depăşirea acestor crize, bineînţeles plecând de la valorile ortodoxe.
Reporter: Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei este un organism internaţional fondat la iniţiativa Parlamentului Republicii Elene, în 1993. Acesta cuprinde parlamentari din toate ţările ortodoxe europene, dar şi non-europene, care încearcă să dea un răspuns comun la principalele probleme sociale şi politice din spaţiul ortodox.
Petru Aldea, secretar de stat la Ministerul Educaţiei din România din 2005, membru al Uniunii Parlamentare a Ortodoxiei: Am participat, aşadar, la activitatea acestei organizaţii în ultimii 12 ani. Chiar am avut plăcerea de a găzdui la Bucureşti, în 2002, o reuniune a Secretariatului Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, iar de 11 ani organizăm în fiecare an „Micul dejun cu rugăciune”, la care întodeauna au fost prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Interparlamentare a Ortodoxiei. Toate reuniunile au fost foarte importante nu numai pentru că adună oameni politici de convingeri ortodoxe din întreaga lume, ci mai ales exprimă ceea ce gândim, în sensul de a transpune în viaţa politică şi în activitatea noastră politică valorile morale ale ortodoxiei. De fiecare dată, Adunările Generale iau în discuţie teme extrem de importante şi de actualitate pentru viaţa contemporană, pentru viaţa socială, politică, chiar şi economică, întrucât, după cum se ştie, Biserica nu se amestecă în politică, dar nu îi este indiferentă politica./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie