Realizator: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret privind retragerea Proiectului Strategiei Securităţii Naţionale şi a Planului de acţiuni pentru punerea ei în practică. Documentele au fost elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte al ţării, Nicolae Timofti. Decizia este criticată la Chişinău de deputaţi şi experţi, care consideră că Igor Dodon vrea să includă în Proiectul noii Strategii prevederi care contravin intereselor Republicii Moldova.
Reporter: Victor Pogor – Proiectul actualei Strategii a securităţii Naţionale a fost elaborat de un grup de funcţionari experţi internaţionali NATO şi reprezentanţi ai mediului academic. Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale atât de ordin extern cât şi intern. Printre ameninţările externe majore se numără instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei şi riscul de extindere în Republica Moldova, implicarea cetăţenilor străini în probleme de politică internă şi susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala ameninţare de ordin intern, potrivit documentului, este corupţia în organele de stat precum şi instabilitatea din sectorul bancar. Potrivit lui Igor Dodon, strategia nu mai corespunde schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional de securitate.
Totodată, Igor Dodon a dispus crearea unei noi comisii pentru elaborarea Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova. Igor Dodon este cel mai tare deranjat de prevederea privind integrarea europeană a Republicii Moldova iar în documentul pe care îl va elabora vor exista alte priorităţi care contravin intereselor Republicii Moldova, a comentat pentru Radio Chişinău preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Securitatea Naţională, Roman Boţan. Proiectul Strategiei a fost transmis de fostul preşedinte Nicolae Timofti spre avizare guvernului acum un an. Consilierul premierului Pavel Filip, pe probleme de securitate, Mihai Godea, a refuzat să comenteze atât decizia lui Igor Dodon şi faptul că executivul a amânat timp de un an examinarea documentului.
Prima consecinţă a deciziei lui Igor Dodon este că adoptarea strategiei va fi amânată pe o perioadă nedefinită astfel încât nu va exista cadru necesar pentru contracararea unor ameninţări de securitate şi pentru orientarea Republicii Moldova spre spaţiul euroatlantic – susţine fostul consilier al lui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu. Ultima Strategie de Securitate Naţională a Republicii Moldova a fost adoptată în 2011, iar o nouă strategie urma să fie adoptată în anul 2015./rpatulea/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie