Cel mai mare exerciţiu multinaţional din regiunea Mării Negre a început la tabăra militară Novo Selo, din sudul Bulgariei, iniţiind două săptămâni de aplicaţii militare, care implică 25.000 de soldaţi din peste 20 de naţiuni, anunţă Stars and Stripes. Exerciţiul Saber Guardian 17 este condus de Comandamentul SUA în Europa, USAREUR, precizează Atlanta Journal, iar instruirea va avea loc şi în Ungaria şi România, inclusiv la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, adaugă The Washington Times. Exerciţiile au drept scop creşterea interoperabilităţii ţărilor participante şi demonstrează hotărârea şi disponibilitatea de acţiune în sprijinul securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, notează Miami Herald şi Boston Journal. În această vară, vor fi organizate în regiunea Mării Negre şi alte exerciţii pentru întărirea securităţii, aminteşte San Francisco Chronicle. Armata americană doreşte să îşi demonstreze „capacitatea de a masa forţe în orice moment, oriunde în Europa”, iar exerciţiile riscă să agraveze tensiunile deja existente dintre Washington şi Moscova, opinează Sputnik. Totodată, mai mult de 500 de soldaţi din şase ţări NATO s-au reunit, luni, în Republica Cehă, pentru a participa la antrenamentul antiaerian anual Tobruk Legacy, informează Europe Online Magazine. Scopul evenimentului desfăşurat în sudul Boemiei este de a îmbunătăţi cooperarea între trupele aliate din Marea Britanie, Statele Unite şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est. În România şi Lituania vor avea loc şi alte segmente ale manevrelor, la care participă 1.700 de militari, scrie Europe Online Magazine. În acelaşi timp, tot la Marea Neagră, SUA au trimis nave de război, peste 800 de marinari şi o echipă de puşcaşi marini, pentru a participa la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 2017, în largul coastelor Ucrainei, lângă portul Odesa, anunţă Russia Today. Manevrele includ 31 de vase, 29 de avioane şi peste 3.000 de trupe, din 16 naţiuni, între care SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Norvegia, Polonia şi Turcia, care vor exersa planificarea şi dirijarea de operaţiuni în acord cu standardele NATO, explică Russia Today. Exerciţiile Sea Breeze oferă Kievului un sprijin semnificativ în vederea cunoaşterii nivelului NATO, în contextul în care Ucraina doreşte aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În plus, alianţa militară occientală trimite Kievului echipamente ultraperformante pentru a contracara atacurile cibernetice, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, citat de The Telegraph.
În ceea ce priveşte vânzarea de armament, Rusia este pe locul al doilea în lume, după SUA, a anunţat RIA Novosti. Cu un număr estimat de 7.300 şi, respectiv, 6.970 de focoase, Rusia şi SUA sunt puterile mondiale care deţin cele mai mari arsenale nucleare din lume, completează Newsweek. Totuşi, Rusia s-a confruntat cu numeroase întârzieri în construcţia rachetei nucleare „Satan 2”, despre care se spune că este capabilă să distrugă ţări întregi, adaugă Newsweek. Însă Moscova ar fi pregătită să reia lucrul la întârziata rachetă RS-28 Sarmat, numită de NATO „Satan 2”, şi la complexul feroviar de rachete nucleare Barguzin, care ar fi „la nivelul pregătirii absolute pentru implementare, dacă se va lua decizia de a include proiectele în programul militar de stat”, potrivit declaraţiilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin, pentru Pravda. Complexul Barguzin poate fi echipat cu până la şase rachete ICBM termonucleare RS-24 Yars, de 55 de tone, o actualizare de la o capacitate anterioară de trei rachete, şi ar putea fi văzut pe teren până în 2019, scrie The National Interest.
În acelaşi timp, în regiunea Asia-Pacific, SUA au început exerciţiile navale Malabar 2017, împreună cu Japonia şi India, în vederea abordării provocărilor maritime comune în zonă, anunţă Indian Express. „Cooperarea între India, SUA şi Japonia subliniază relaţia puternică şi durabilă a acestor trei democraţii”, a declarat ministrul indian al apărării, citat de Reuters.
Exerciţiile Malabar 2017 survin pe fondul tensiunilor regionale cu Beijingul, cele trei ţări participante exprimându-şi îngrijorarea legată de pretenţiile Chinei la supremaţie în apele Mării Chinei de Sud, şi de extinderea prezenţei sale militare, adaugă Reuters.
Libelule modificate genetic, de tip cyborg, au fost testate într-un laborator din Virginia, SUA, ca un pas înainte spre misiuni de spionaj, în care micile insecte să ajungă în arii în care alte drone nu pot avea acces, notează The Daily Mail. Numite DragonflEye, entitatea jumătate insectă, jumătate robot, este dotată cu un dispozitiv de mărimea unei unghii, alimentat de un panou solar, controlat de la distanţă de un operator, explică ziarul britanic. Libelula-robot poate fi folosită pentru polenizarea ghidată, dar şi pentru misiuni de supraveghere sau spionaj./czaharia/atataru
Autor: Cristina Zaharia