Creştinii ortodocşi şi catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie. Despre semnificaţia acestei zile, acum, în Radiojurnal, cu Remus Rădulescu.
Reporter: Proorocul Ilie a trăit acum aproape 2800 de ani, într-o perioadă în care poporul lui Israel se îndepărta în credinţa într-un singur Dumnezeu şi îmbrăţisa credinţa idolatră. Pentru a-i convinge pe oameni să renunţe la rătăcire Ilie a vestit că trei ani nu va ploua. Profeţia s-a împlinit, iar după trei ani, la rugăciunile lui Ilie a plouat. În Biblie este consemnată şi demonstraţia pe care a făcut-o Ilie că Dumnezeul Lui este cel adevărat. Pe Muntele Carmel i-a invitat pe cei 450 de preoţi politeişti să aducă jertfă fără foc. Focul trebuia să vină din cer ca un semn al credinţei adevărate. Doar jertfa lui Ilie s-a aprins – spune Cartea a treia a Regilor din Vechiul Testament – pentru că el îl slujea pe unicul Dumnezeu. Ilie nu şi-a încheiat viaţa ca orice om, a fost ridicat la cer într-un car de foc – după cum relatează Biblia. Pornind de la acest detaliu Sfântul Ilie este considerat patronul spiritual al Forţelor Aeriene Române.
Realizator: De sărbătoarea Sfântului Ilie, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Topliţa, din judeţul Harghita, începând cu ora 10:00./pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie