Neuronavigaţia a fost utilizată în premieră în sistemul public de sănătate din România. Medicii specialişti din secţia de neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, au realizat în premieră intervenţia chirurgicală de rezecţie a unui segment cerebral tumoral utilizâînd neuronavigaţia. Aceasta constă într-un sistem de dispozitive medicale şi soft specializat care a intrat în dotarea secţiei la începutul acestei luni. Adriana Turea ne spune în ce constă noutatea aplicată de medicii noştri.
Adriana Turea: Îndepărtarea chirurgicală a tumorei cerebrale prin utilizarea sistemului de neuronavigaţie este o tehnică chirurgicală precisă, ghidată computerizat, care permite medicului să stabilească cu exactitate atât locul unde poate practica incizia cât şi localizarea cu precizie a tuturor leziunilor nervoase. Comandantul unităţii medicale, Conferenţiar Doctor Florentina Ioniţă Radu vorbeşte despre importanţa neuronavigaţiei în Sitalul Militar.
Florentina Ioniţă Radu: Acest aparat care a fost achiziţionat de către spital pentru nurochirurgie ca parte a unui centru integrat de /…/ este un aparat special şi care va face ca, pentru cei care au afecţiuni în sfera neurochirurgicală să fie un beneficiu marcant. Cred că merită şi Spitalul Militar şi /…/ care se adresează Spitalului Militar, cât şi România să aibă aparat de top.
Reporter: Însă ce este neuronavigaţia explică Locotenent Colonel Doctor Cristian Năstase, medic primar neurochirurgie.
Cristian Năstase: Neuronavigaţia este un sistem foarte modern care se foloseşte în toată lumea. Aparatul în sine are mai multe componente, are o consolă, un computer, are nişte markeri, un pointer, deci sunt mai multe instrumente şi el este practic ca un GPS, ne ajută să obţinem calea cea mai scurtă către o anumită destinaţie, uneori întortocheată. Deci o tumore poate să fie foarte profundă, situată într-o arie elocventă a creierului, adică o zonă foarte importantă, care nu poate fi lezată şi atunci el ne ajută să căutăm o cale sigură, o cale cât mai scurtă, astfel încât pacientul să fie post-operator fără niciun fel de deficit neurologic.
Reporter: Care sunt beneficiile pentru pacient faţă de operaţia clasică?
Cristian Năstase: Incizia mult mai mică a operaţiei, centrarea voletului pe leziune, un volet mult mai mic. Se face un capac la nivelul cutiei craniene, care ulterior se pune la loc. Scurtează timpul operaţiei, alege calea cea mai sigură şi cea mai scurtă către leziune, către tumoră, o recupăerare mult mai rapidă şi mult mai bună a pacientului.
Reporter: Specialiştii neurochirurgi ai Spitalului Militar din Bucureşti se mai mândresc şi cu alte aparate performante.
Cristian Năstase: Secţia de neurochirurgie a Spitalului Militar a achiziţionat şi un endoscop foarte modern. Avem şi un microscop cu filtru de fluorescenţă, avem şi această neuronavigaţie foarte performană. Pot să spun că ne-am aliniat unor secţii serioase de neurochirurgie din ţară şi din străinătate.
Reporter: Comandatul Spitalului Militar Central Conferenţiar Doctor Florentina Ioniţă speră ca până la sfârşitul anului să fie gata centrul integrat pentru tratarea accidentului vascular cerebral./fmihoc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie