Realizator: Schimbarea regimului plăţii contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate va duce la scăderea salariilor nete în multe cazuri, avertizează experţii în fiscalitate. Intenţia Ministerului de Finanţe de a trece CAS şi CASS exclusiv în sarcina angajatului îi va afecta cel mai mult pe salariaţii din mediul privat. Însă ar putea fi efecte negative şi pentru bugetari, a explicat, pentru RRA, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru: Problema esenţială este cum forţezi administrativ un angajator privat să modifice contractele de muncă, deşi pe el nu l-ar costa mai mult, dar el trebuie să modifice contactele de muncă, pentru că contractele de muncă sunt făcute pe brut, iar dacă brutul acela rămâne acelaşi, adică nu se modifică contractul de muncă, din modificarea plăţii contribuţiilor sociale netul scade, în mod evident, matematic. Ce se întâmplă în sectorul public? Avem această creştere deja decisă şi aprobată din noua lege a salarizării, în care, la începutul anului viitor, ar fi creşteri pentru toţi angajaţii în sectorul bugetar cu procente între 25 şi 100 şi ceva la sută. Aceste creşteri sunt creşteri de salatii brute. Dacă creşte salariul brut cu 25%, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu înseamnă o creştere de 25% a netului, a ceea ce primeşte omul în mână, şi va însemna mult mai puţin, 2 – 3% creştere de net. Poate unii dintre ei chiar vor avea mai puţin din motiv că se plafonează şi bonusurile şi stimulentele la maxim 30% din salariu.
Realizator: Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut însă, recent, că salariile nu vor scadea, ci dimpotrivă vor creşte, pentru că nivelul contribuţiilor va scădea la 35 la sută şi se va reduce şi impozitul pe venit la 10 procente./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie