Ca răspuns la articolul intitulat Radio România – “teleormanul” personal al lui Georgică Severin apărut în data de 1 august 2017 (http://www.cotidianul.ro/radio-romania-teleormanul-personal-al-lui-georgica-severin-304792/),Georgică Severin, Director General Interimar al SRR, a transmis redacţiei „Cotidianul” următorul drept la replică:
„Urmare a articolului pe care l-aţi publicat pe site-ul dvs. în data de 01.08.2017, cu titlul Radio Romania – „teleormanul” personal al lui Georgică Severin, vă aduc la cunostinţă că informaţiile pe care le-aţi comunicat sunt total neadevarate sau intenţionat deformate. Articolul conţine atât erori de înţelegere a calităţii oficiale pe care o deţin (nu sunt „preşedinte director general interimar”) cât şi pure calomnii legate de contracte pe care le-aş fi încheiat, solicitări imaginare de privilegii de protocol, etc.
Achiziţiile publice ale SRR efectuate după învestirea mea s-au făcut cu respectarea deplină a legii, în conformitate cu necesităţile instituţiei, marea majoritate a acestora fiind prevăzute în Planul Anual de Achiziţii Publice, aprobat de fostul CA.
În susţinerea celor de mai sus fac următoarele precizări:
– Am fost numit în funcţia de Director General Interimar prin Hotărârea Parlamentului României nr. 33/26 aprilie 2017. Conform Legii 41/1994 funcţia de director general este asimilată funcţiei de ministru beneficiind de prerogativele ce decurg din aceasta, neavând niciun drept în plus faţă de cele stabilite prin lege şi de care au beneficiat şi predecesorii mei. Şi, nu în ultimul rând, „vila” despre care faceţi vorbire este un simplu apartament.
– Potrivit legii de organizare şi funcţionare a SRR şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comitetului Director, nu intră în atribuţiile acestei structuri aprobarea deplasărilor externe ale DGI sau ale personalului SRR. Programul deplasărilor externe a fost stabilit anterior numirii mele în funcţie, calendarul evenimentelor şi întâlnirilor de lucru internaţionale, fiind stabilit cu multe luni înaintea desfăşurării acestora.
– Comitetul Consultativ nu este un for în care se iau decizii privind conducerea operativă a SRR, ci are doar rol consultativ în instituţie, pentru mărirea eficienţei comunicării actului decizional.
– Menţionez că, în perioada mandatului meu, nu s-au contractat servicii de Inspecţii Tehnice Periodice pentru atutoturismele din flota SRR. În anul 2017 Inspecţiile Tehnice Periodice s-au efectuat doar în perioada ianuarie-martie, pe perioada vechiului mandat, la firme autorizate din Bucureşti.
– În ceea ce priveşte achiziţia de servicii de asigurare RCA pentru flota SRR, subliniez faptul că aceasta a fost una publică (nr. anunţ SEAP 91718/5.05.2017), la care s-au prezentat 5 ofertanţi. A fost declarat câştigător SC Asirom Vienna Insurance Group, Agenţia Prahova/punct de lucru Ploieşti, având preţul cel mai scăzut. Această societate a participat şi în perioada 2013-2017 la procedurile de achiziţie publică pentru servicii RCA pentru SRR, cîştigând licitaţiile în 2013 şi 2017, când Asirom Vienna Insurance Group a prezentat la ofertare preţul cel mai scăzut.
– Referitor la „serviciile de curăţenie” menţionez că SRR a publicat în SEAP anunţul cu nr. 99265/7.06.2017, pentru achiziţionarea de „servicii de curăţare a ferestrelor”, necurăţate de ani şi ani. Câştigătoare a fost firma SC Eurototal, aceasta oferind preţul cel mai mic. De asemenea, menţionez că această societate a participat şi în trecut la licitaţiile organizate de SRR şi publicate în SEAP, contractând pentru anii 2010-2014 serviciul de dezinsecţie şi deratizare. Cât priveşte forţarea unei legături directe sau indirecte între firma SEV Oil Management SRL (unde acţionar majoritar este soţia mea) şi SRR sau alte firme cu care SRR are relaţii contractuale, fac precizarea clară că nu există o asemenea legătură şi nici nu poate exista vreo relaţie comercială sau de altă natură între acestea datorită obiectului de activitate exclusiv al SEV Oil Management. Fiica mea Anca Severin, invocată în articolul publicat, nu are calitatea de acţionar în nicio societate comercială.
– Pe domnul Dragoş Şeuleanu l-am întâlnit o singură dată în viaţa mea, la evenimentul prilejuit de începerea testelor la laserul de mare intensitate de la Măgurele. Nu că ar fi o problemă în a avea o relaţie cu domnul Dragoş Şeuleanu!
– Precizez că nu m-am implicat în vreun fel în deciziile editoriale, nici la Radio România Actualităţi nici la un alt post de radio din structura SRR.
– În evidenţele SRR nu există organizaţia sindicală cu numele „Sindicatul angajaţilor din Radio România”, la care faceţi referire, pe care o citaţi şi îi acordaţi credit.
Aş putea continua lista dezminţirilor pe care le impune comunicarea de informaţii neadevărate publicate de dumneavoastră, însă consider că este suficient atât. Mentionez faptul că, în situaţia în care veţi recidiva, îmi rezerv dreptul de a promova o acţiune în instanţă atât împotriva publicaţiei cât şi autorului/autorilor unor astfel de articole calomnioase.
Îmi exprim speranţa că, pe viitor, orice nelămurire legată de activitatea, îndatoririle şi acţiunile mele în cadrul SRR se va putea rezolva pe baze principiale, de respect reciproc şi fără a ignora principiile deontologice definitorii oricărei investigaţii jurnalistice responsabile, respectiv: o documentare riguroasă, puncte de vedere de la cei implicaţi etc.
Articolul publicat de dumneavoastră demonstrează cum, pornind de la un CV şi o declaraţie de avere şi interese, se poate crea un val de calomnii pe care nu le vedeam posibile într-o publicaţie atât de prestigioasă, până acum, precum Cotidianul.
Vă solicit imperativ ca acest drept la replică să fie publicat în aceleaşi condiţii în care a fost publicat articolul la care am facut referire.”