Românii plecaţi departe de ţară nu-şi uită rădăcinile şi încearcă prin diferite activităţi să schimbe în bine imaginea României peste hotare. Adesea, norocul ni-i scoate în cale pe aceia dintre românii cărora le pasă. Liana Camelia Jumătate, întâlnită de Mihaela Helmis, este considerată prima ştiristă româncă în Italia. Plecată din ţară la 26 de ani, ea este acum, după 15 ani şi multe specializări în jurnalism internaţional, în drepturile omului şi etica relaţiilor internaţionale, nu doar legată de România, ci şi dornică să le-o arătăm celor ce nu ne cunosc îndeajuns. Ea susţine alcătuirea unui portal de ştiri pozitive, intitulat „România paradis”, a cărui poveste o aflăm acum.
Reporter: Să simţi că nu se poate altfel, să ajungi în punctul în care să fie nevoie să construieşti afirmativ şi poate nu prin opoziţie, dar, dacă e cazul, şi prin opoziţie, să reconstruieşti imaginea locului din care ai plecat, locuri în care ea, din motive obiectrive, dar nu singurele, s-a construit altfel. Am definit astfel câteva dintre datele care au adus-o chiar în dialog cu noi acum pe Camelia Jumătate. Cum e să vorbeşti despre români, departe de casă, dar cu gândul la ce suntem noi, mai adevărat şi mai adevărat?
Liana Camelia Jumătate: De ce România paradis? Cred că este vorba despre o dimensiune, o dimensiune autentică a poporului român. Această România paradis este ceva ce noi trebuie să scoatem la suprafaţă, să aducem în lumină. Oamenii din afară, din păcate, ne cunosc într-un alt fel, într-un mod cu siguranţă neadevărat, promovat de cine, cum, de ce, nu ştiu.
Reporter: Uneori agenda publică este alcătuită altfel decât ne-am dori sau decât ar da-o masa critică sau în general cei care, iată, românii ar putea să o creeze în Italia./aionescu/ Nu s-a întâmplat aşa sau s-a întâmplat ca atunci când românii au început să aibă o imagine proastă, toţi românii să şi-o asume. Şi e foarte dureros să trăieşti în felul acesta.
Liana Camelia Jumătate: Aşa este, nu este numai cazul Italiei. Iată, este şi cazul Spaniei. După 15 ani în Italia, am decis să merg către insula Tenerife, cunoscută ca şi insula eternei primăveri. Ideea este aceeaşi despre români, din păcate, românii sunt văzuţi şi percepuţi într-un mod negativ. Deci, aceeaşi situaţie din Italie am găsit-o şi acolo.
Reporter: Să ajungi să aşezi într-o carte pentru copii peste simbolul României o căruţă cu coviltir, care duce dintr-o parte în alta, cu nume greşit, ţigani, cred că vorbeşte despre superficialitate în tratare şi despre o etichetă care trebuie neapărat ştearsă.
Liana Camelia Jumătate: Este adevărat, mai ales că vorbim despre o revistă publicată de o editură foarte, foarte importantă la nivel mondial. Nu ştiu care au fost motivele care au dus la acest simbol pus pe această revistă de copii, care îi învaţă primele noţiuni de geografie.
Reporter: Ce faceţi, Camelia Jumătate?
Liana Camelia Jumătate: Pentru mine, a fost un şoc, evident, ca român, ca om. Şi primul meu gând a fost acela de a face ceva, nu pot rămâne simplu spectator al unui teatru care mă priveşte şi pe mine. Şi, atunci, am intrat în scenă.
Reporter: Chiar dacă o parte dintre italieni, dintre colegi, v-au luat drept exemplul pozitiv.
Liana Camelia Jumătate: Da. În perioada aceea, vorbim cam de anul 2007, sper să nu îmi joace feste memoria, în momentul ăsta, în acea perioadă eu eram în televiziune, în nordul Italiei, prezentam ştirile.
Reporter: V-au luat colegii şi au arătat celorlalţi…
Liana Camelia Jumătate: Exact, exact.
Reporter: … ea e româncă şi e altfel.
Liana Camelia Jumătate: În momentul acela, un coleg de-al meu, un corespondent dintr-o altă zonă, deci un om cu care eu colaboram, lucra la un ziar local şi spune: Camelia, haide, te rog, să scriem ceva despre tine, să spunem un pic povestea ta. Şi eu am încercat, pe cât mi-a stat în puţintă, să vorbesc frumos despre România. Eu cred că asta este ceea ce trebuie să facem: trebuie să adunăm toţi aceşti oameni de mare valoare, care, din fericire, în România sunt, dar va trebui să încercăm o sinergie. Eu ştiu că este foarte dificil. Acolo unde este intelect mult este şi ego mult. Şi, ca să depăşim acest ego, va trebui să avem un mediator foarte bun, care să îi pună împreună, cumva, pe oameni. Şi iată că eu sunt aici. Deci, am început această misiune./asalar/avladucu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august