Desi am cerut cu insistenta Guvernului Romaniei respectarea dreptului la munca al celor 2000 de persoane cu dizabilitati greu angajabile, din unitati protejate autorizate, Ordonanta nr. 60, votata vineri, 4 august 2017 si publicata ieri, este categorica. Angajatorii cu peste 50 de salariati, care nu au 4% dintre acestia persoane cu dizabilitati, vor plati o taxa dubla la buget, fata de cea de pana acum (salariul minim brut pe economie X numarul de persoane cu dizabilitati neangajate/luna) fara a mai avea si alte optiuni ca pana acum.
Pana acum legea permitea si cumpararea de produse si servicii de la unitatile protejate autorizate, operatori economici in cadrul carora mai bine de 30% dintre angajati sunt persoane cu dizabilitati. Practic, prin aceasta modificare a art. 78 al Legii 448/2006, Guvernul spune clar: cine nu angajeaza persoane cu dizabilitati, plateste taxa lunara si dubla, evident colectata „pentru promovarea si protectia persoanei cu dizabilitati”, in fapt fara a se putea demonstra ca acesti bani se cheltuie pentru scopul enuntat. Nici pana acum nu s-a demonstrat, obligatia de a avea 4% angajate persoane cu dizabilitati, existand si pana in prezent.., nici acum nu se poate, taxa intrand in categoria celor care alimenteaza bugetul si atat, fiind colectata pe un motiv si consumata pe ce se doreste, ceea ce evident, e un fel de deturnare de fonduri la nivel inalt.
Mai mult, Ordonanta 60 care suprataxeaza angajatorul, nu respecta o obligatie legala si are efecte dezastruoase pentru mediul economic, fara nici o minima predictibilitate. Cade un intreg sector economic in care era angajata persoana cu dizabilitati – cel al unitatilor protejate, structuri care exista in toate tarile Uniunii Europene, deoarece prin acea optiune de achizitie de produse si servicii se oferea acestor entitati un avantaj competitiv pe piata, avand in vedere forta de munca speciala sustinuta. Ordonanta a taiat singura facilitate pe care o aveau aceste unitati protejate autorizate, in care cei 2000 au un loc de munca si contributori la bugetul de stat.
Ce se va intampla acum?
Reprezentantii unitatilor protejate sustin ca nu va creste semnificativ angajabilitatea persoanelor cu dizabilitati, deoarece exista un numar important de persoane cu dizabilitati grave care nu pot fi angajate pe piata libera a muncii, iar angajatorii nu au conditii si specialisti care sa lucreze cu acestia si sa ii poata integra la locul de munca. In schimb, unitatile protejate se apropie de faliment, deoarece nu vor face fata concurentei pe piata, iar angajatii lor persoane cu dizabilitati, vor intra in somaj si automat vor fi excluse din societate. Pe de alta parte, nici privatii si nici institutiile publice, nu pot angaja peste noapte, pentru ca nu au posturi create, organigrame si bugete aprobate, mai ales ca ordonanta intra in vigoare de la 1 septembrie anul acesta.
Motivul declarat oficial a fost de a reglementa mai bine acest domeniu al angajarii persoanelor cu dizabilitati in care au patruns afaceristi onerosi. Numai ca, reprezentantii unitatilor protejate au avertizat autoritatile in nenumarate randuri, din 2006 si pana acum, ca pe fondul lipsei controlului si reglementarilor precise, Legea 448/2006 nu isi atinge rezultatele propuse – angajarea in munca a persoanei cu dizabilitati. Ani de zile autoritatile au tacut complice si nu au facut nimic, pentru ca acum, peste noapte, sa ingenuncheze un sector in care sunt si angajatori corecti si angajati cu dizabilitati care intr-adevar muncesc. Necinstea semnalata, nu a condus la nici o reactie. Acum insa, ideea castigului la buget, i-a pus in miscare, pentru ca anual suma colectata, ar putea ajunge si la 500 milioane de euro. Dupa miscari economice discutabile, interesul de partid bate interesul personal si iata prioritatea e umplerea bugetului gol cu orice pret. Din septembrie, vom asista la falimentul unitatilor protejate si lasarea fara loc de munca a peste 2000 de persoane cu dizabilitati.
Fara loc de munca, aceste persoane cu dizabilitati vor ramane si fara o sursa de venit, fara servicii sociale si vor fi excluse din societate.
In ciuda faptului ca reprezentantii organizatiile persoanelor cu dizabilitati si reprezentantii unitatilor protejate autorizate care lucreaza in angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati au venit cu solutii legale, ca in Comitetul Economic si Social s-a dat aviz negativ propunerii de ordonanta, Ministerul Muncii si-a urmat matematic planul, ramanand surd la orice voce. E acelasi minister, care nu credem ca s-a gandit, ca in spatele acestor unitati protejate stau angajati cu dizabilitati, contracte, furnizori, angajamente de plata si munca asidua de ani de zile pentru a ridica din nimic un domeniu de activitate care creaza sansa la munca si viata demna persoanei cu dizabilitati. Desi 144 de ONG-uri au solicitat dezbateri publice pe ordonanta, desi conventia pentru persoanele cu dizabilitati ratificata de Romania obliga autoritatile la consultare pentru orice decizie luata in domeniu, desi CES a dat 2 avize negative, desi ordonanta nu a fost publicata nicaieri pentru consultare, Guvernul Romaniei a decis in locul nostru, in locul persoanelor cu dizabilitati si a celor care timp de 10 ani au construit servicii sociale si de ocupare pentru ei.
Ne intrebam, are Ministerul Muncii si culmea, si al Justitiei Sociale, are Guvernul Romaniei solutia existentei demne in continuare, pentru cei 2000 ramasi fara loc de munca?
Oricat de revoltati am fi, ca oameni care isi vad eforturile risipite dintr-un condei, care constata ca dialogul si consultarea au fost inlocuite cu dictatura functiei sau a majoritatii, cerem Ministerului Muncii sa ne asculte argumentele si sa revina asupra Ordonantei 60, in sensul in care, sa nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vietii unor oameni.
Detalii despre subiect pot fi obtinute la tel.0740513864, email: comunicare@fonss.ro,
Mihaela Steliana Munteanu, director de comunicare si advocacy FONSS.
Sustin acest punct de vedere:
FONSS- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federatia Dizabnet – Reteaua Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilitati, Asociatia ASSOC, RISE- Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie prin activitatea economica, ONPHR- Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Asociatia Distroficilor Muscular din Romania, Societatea Handicapatilor Locomotor, Asociatia Phoenix Speranta, Medias, Asociatia de sprijin a copiilor handicapati fizic Romania, Filiala Arges si Asociatia Romanian Women’s Lobby, Incluziune Romania- federatia asociatilor familiilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania.