Situaţia din Venezuela devine din ce în ce mai tensionată. Guvernul a anunţat duminică că a reuşit să înfrângă o revoltă lângă oraşul Valencia, la care demonstranţii ar fi declanşat un „atac terorist” împotriva unei baze militare. În timpul luptelor, doi demonstranţi au fost ucişi, iar şapte persoane au fost arestate. Comisarul pentru Drepturile Omului a ONU a condamnat reacţia guvernului venezuelean condus de Nicolás Moduro la manifestaţii, ca fiind violentă şi disproporţionată. Comisarului ONU Zeid Raad al Hussein şi echipei sale nu li s-a permis accesul în ţară, astfel că raportul acestora s-a realizat prin intermediul martorilor, ziariştilor şi procurorilor. Potrivit documentului, începând din luna aprilie până în prezent, forţele de securitate au ucis 46 de oameni, iar 27 au fost uciși de către grupări înarmate loiale preşedintelui Maduro. Parlamentul, dominat de socialiştii lui Maduro, a demis-o săptămâna trecută din funcția pe procuror general al ţării, pe doamna Luisa Ortega Días, după ce a anunţat că va iniţia cercetarea penală a guvernului pentru fraudarea masivă a alegerilor. Mai recent, s-au demarat procese împotriva primarilor opoziţiei, care au autorizat organizarea de manifestaţii antiguvernamentale. Până în prezent, 14 primari sunt cercetaţi pentru astfel de fapte. Opoziţia politică practic nu există în ţară, liderii opoziţiei sunt fie ameninţaţi, fie anchetaţi. Unii dintre liderii opoziţiei consideră că lupta politică cu regimul lui Maduro nu mai are sens într-o ţară în care instituţiile democratice nu funcţionează, iar oamenii sunt terorizaţi şi înfometaţi. Aceștia cred că preşedintele nu mai poate fi înlăturat decât printr-o revoluţie armată. Situaţia economică a țării este foarte gravă. Potrivit unor statistici, 32% dintre venezueleni mănâncă numai de două ori pe zi sau şi mai rar. Mulţi cetăţeni aleg să se refugieze în Columbia şi să cerşească acolo.
Pe plan internaţional Venezuela s-a izolat. Doar Cuba îi este aliată (Raul Castro chiar zilele acestea i-a trimis o scrisoare camaradului său Maduro, prin care l-a îndemnat să lupte curajos cu duşmanii socialismului). Cu toate acestea, regimul din Caracas nu prea este deranjat de comunitatea internaţională. Preşedintele american, Donald Trump – în alte cazuri (vezi Coreea de Nord) – atât de sensibil la încălcarea principiilor democratice, nu a considerat necesar să vorbească despre situaţia din Venezuela, iar de eventuale sancţiuni economice nici nu a fost vorba.
Acest lucru ar fi foarte dificil, întrucât cel mai mare partener economic al ţării îl reprezintă Statele Unite ale Americii, 34,3% din exportul Venezuelei se îndreaptă acolo. Volumul schimburilor comerciale – potrivit site-ului reprezentanţei economice SUA în Venezuela – în anul 2016 a fost de 22,9 miliarde de dolari, din care 11,7 miliarde reprezintă exportul venezuelean. Principalele produse exportate sunt ţiţei, minereu de fier, diamante şi bauxita.
În aceste condiţii fostul şofer de autobuz, Nicolás Maduro poate să apese pe pedala de acceleraţie şi să conducă ţara liniştit. Chiar către prăpastie. Se pare că nimeni nu-l va trage pe dreapta.
Autor: Székely Ervin, RADOR