Comisia Europeană a cerut guvernului României mai multe detalii în privința unei propuse reforme a justiției, exprimându-și îngrijorarea că ar putea reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție.
România este considerată unul dintre cele mai corupte state din UE, iar Bruxelles-ul îi menține justiția sub monitorizare specială.
Reforma plănuită, prezentată miercuri de ministrul justiției Tudorel Toader, include preluarea de către acesta a controlului asupra secției de inspecție judiciară, aflată în prezent sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organul de supraveghere judiciară al țării.
Alte schimbări privesc modul în care sunt numiți procurorii șefi, înființarea unei secții speciale de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați și acordarea mai multor puteri de control asupra justiției ministrului justiției, care este numit politic.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă măsurile vor fi adoptate ele vor arunca reforma înapoi cu un deceniu.
Propunerile au provocat mici proteste de stradă în fața sediului guvernului în seara de miercuri și au atras critici dure din partea magistraților, opoziției și analiștilor.
Într-un comunicat publicat joi, Comisia a declarat: „Le cerem autorităților române proiectele de legi și explicații suplimentare.”
„Ireversibilitatea progresului realizat de România în lupta anticorupție din ultimii 10 ani este esențială pentru Comisie”, se afirmă în comunicat.
Măsurile vin la jumătate de an după ce tentative ale coaliției de guvernare formate din social-democrați (PSD) și partenerul minor ALDE de a slăbi o campanie împotriva corupției la nivel înalt au declanșat cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat joi că măsurile anunțate sunt doar simple principii și că oponenții s-au grăbit prea tare să tragă concluzii.
„Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu”, le-a declarat Dragnea jurnaliștilor. El a afirmat că propunerile vor fi evaluate de CSM și apoi vor merge în parlament.
Toader nu a publicat încă proiectele de legi, pe care le-a prezentat în cadrul unei conferințe de presă la care a refuzat să răspundă la întrebări.
Articol de Luiza Ilie și Robert Jan Bartunek
https://www.nytimes.com/reuters/2017/08/24/world/europe/24reuters-romania-judiciary.html
THE NEW YORK TIMES (SUA), 24 august 2017 (Reuters)
Traducere: Andrei Suba