Într-un context în care Timișoara se află pe ruta imigrației ilegale, iar noi provocări, precum fraudele cibernetice și bancare, amenință securitatea țării noastre, Universitatea de Vest lansează un nou program de master: „Studii de securitate globală”.
Derulat de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT, acesta este primul program de acest fel din vestul țării, unul complex, cât mai apropiat de practică. Se adresează în primul rând specialiștilor care doresc să se perfecționeze, dar și tinerilor care doresc să devină profesioniști în acest domeniu.
Programul va aborda mai multe aspecte ale studiilor de securitate. Vor fi desigur și abordări teoretice mai generale indispensabile unei cunoașteri adecvate ale problematicii. Astfel, vor fi prezentate conceptele, metodele și teoriile domeniului, dar vor predomina cursurile cu un important caracter tehnic și practic care vor include, de exemplu: Analiza riscurilor neconvenționale, Comunicarea strategică în domeniul securității, Analiza informațiilor, Securitatea economică și financiar-bancară, Dreptul penal internațional, Securitatea energetică, Securitatea cibernetică și multe altele.
„Ne adaptăm la realitățile lumii de azi, România nefiind ferită de noile provocări în materie de securitate. Vorbim aici de elemente de imigrație, terorism, securitate cibernetică și multe altele. Pentru a face față, avem nevoie de oameni bine pregătiți în domeniul securității globale. Cadrele noastre didactice, cât și specialiștii din diferite instituții vor transmite studenților un set complex de competențe. Vestul țării are nevoie de un asemenea program de studii, problematicile abordate fiind acum parte a vieții noastre de zi cu zi”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Printre cei care vor preda la acest program de masterat, pe lângă reputate cadre didactice universitare, cu cercetări în domeniu, vor participa și un număr important de experți din sistemul românesc de securitate și diplomație.
Pe lângă cursuri, masteratul va oferi și o serie de conferințe susținute de către cele mai importante personalități ale sistemului românesc de securitate. Aceste conferințe vor permite familiarizarea cu problemele stringente ale securității globale, dar vor oferi de asemenea oportunitatea masteranzilor noștri de a face cunoștință cu decidenții importanți ai domeniului.
Începutul noului mileniu a adus cu sine o globalizare a provocărilor de securitate ce nu a mai fost întâlnită în trecut. Tratarea locală a acestor provocări pur și simplu nu mai este o opțiune, ca atare și educația specialiștilor în domeniu trebuie să includă o componentă globală. Pe de o parte, România, prin poziția asumat occidentală și democratică, de membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, beneficiază de o construcție de securitate solidă și de încredere. Pe de altă parte, tocmai asumarea acestei poziții duce și la noi riscuri la care țara noastră trebuie să facă față, fie că este vorba despre terorismul anti-occidental, fie că sunt fenomenele migratorii, consecințe ale nivelului de trai ridicat și a atractivității Occidentului. Timișoara are o poziție geografică care potențează aceste noi elemente de securitate ale României. Orașul nostru se află aproape de granițele actuale ale Uniunii Europene, pe ruta migrației ilegale.
Cei interesați sunt așteptați să se înscrie în perioada 11 – 22 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. V. Pârvan 4. Masteratul oferă 30 de locuri, iar selecția candidaților va avea loc în urma unui interviu în care se va discuta pe baza unui eseu motivațional în care candidatul detaliază problematica de securitate. Interviurile vor avea loc în 23 și 24 septembrie. Comisia de selecție va fi formată din cadre didactice ale Facultății și alți experți în domeniu.