Dieta bogată în sare creşte riscul de insuficienţă cardiacă. Un studiu finlandez la care au participat peste patru mii de persoane relevă faptul că aportul ridicat de sare este o cauză majoră a tensiunii arteriale şi un cunoscut factor de risc pentru accident vascular cerebral şi pentru boli coronariene. Pekka Jousilahti, cercetător la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare din Helsinki, Finlanda, a publicat rezultatele studiului în „European Heart Journal”. Consumul individual de sare a fost măsurat în probele de urină. În timpul perioadei de studiu, întins pe o durată de 12 ani, 121 dintre cei 4.630 de participanţi au dezvoltat insuficienţă cardiacă. Persoanele care au consumat mai mult de 13,7 grame de sare pe zi au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă decât grupul care a consumat sub 6,8 grame de sare pe zi. Organziaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un aport maxim de sare de cinci grame pe zi şi defineşte drept cerinţă zilnică fiziologică două până la trei grame. Potrivit preşedintelui Societăţii de Cardiologie din Austria (ÖKG), Andrea Podczeck-Schweighofer, aportul de sare este însă cu mult peste aceste recomandări, prezentând astfel un risc pentru sănătate. Mai mult de jumătate dintre adulţi şi persoanele în vârstă consumă aproximativ zece grame de sare pe zi, echivalentul a două linguriţe. „Datele oferite de studiul finlandez sunt un indiciu suplimentar că o dietă adecvată şi un stil de viaţă sănătos previn bolile cardiovasculare”, a spus Andrea Podczeck-Schweighofer. Potrivit datelor furnizate de Centrul german de consum, aproximativ 80% din consumul zilnic de sare provine din produsele alimentare prelucrate. Principalele surse sunt: pâine şi produse de patiserie, cârnaţi şi alte preparate din carne, lactate şi brânză. /aionescu
www.derstandard.at – 29 august