Uniunea Naţională a Judecătorilor din România este de acord cu majoritatea propunerilor de modificare a legilor justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader. Uniunea anunţă că a transmis Ministerului Justiţiei o serie de comentarii pe această temă.
Faţă de propunerea ca un procuror să aibă o vechime de opt ani pentru a fi promovat la DIICOT şi DNA, Uniunea Judecătorilor consideră că, în cazul DNA, vechimea ar trebui să fie de cel puţin zece ani, deoarece DNA este un parchet specializat pentru combaterea marii corupţii, motiv pentru care experienţa efectivă de procurori este importantă pentru a avea un corp de profesionişti anticorupţie de elită. Uniunea mai propune că, pe lângă condiţia de vechime, accederea la DNA şi DIICOT să se facă prin concurs, similar celui pentru promovarea în funcţii de execuţie. În opinia judecătorilor, în prezent, numirea în cadrul DNA se face pe baza unui simplu interviu, condiţiile de organizare şi desfăşurare fiind netransparente. Uniunea Judecătorilor nu este de acord cu propunerea de creştere a mandatelor de conducere a celor din justiţie – de la trei la patru ani – şi solicită introducerea unei noi condiţii: este vorba despre un aviz conform al judecătorilor sau procurorilor de la instanţa, respectiv Parchetul, unde persoana candidează.
Reamintim că, în urmă cu două zile, Adunarea Generală a procurorilor din DNA a respins prin vot majoritatea propunerilor anunţate de ministrul Tudorel Toader.
Ei nu sunt de acord, printre altele, cu înfiinţarea unei direcţii speciale care să ancheteze magistraţii sau excluderea preşedintelui României din procedura de numire a procurorilor-şefi de la marile Parchete. Tot atunci, procurorul General al României, Augustin Lazăr, spunea că, dacă ar intra în vigoare, modificările propuse la legile justiţiei ar afecta independenţa şi buna funcţionare a instituţiilor din domeniu./csimion/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 august)