Pavilionul cu umbre

  • La împlinirea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, Casa de Producţie TVR continuă retrospectiva spectacolelor create în acest răstimp şi vă propune ca în luna septembrie să urmăriţi montări din perioada 1997 – 2017. Începem cu spectacolul „Pavilionul cu umbre” după Gib Mihăescu, în regia lui Silviu Jicman.

 

Sequence 35.00_00_41_24.Still009PAVILIONUL CU UMBRE

Un teleplay realizat dupa piesa omonimă a lui Gib Mihăescu

Cu: Ştefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu,  Matei Gheorghiu

Redactor:  Lucia Hossu Longin .

Director de producţie:  Gigi Androne

Costume:  Elena Timonu

Decoruri:  Virgil Popa

Ilustraţia muzicală:  Lidia Danciu

Director de imagine: Mihai Truică

Scenariul şi regia:  Silviu Jicman

Romanele şi povestirile acestui ‘’analist ‘’ al mecanismelor încă nedesluşite, care dirijează inconştientul, s-au înscris demult printre operele de seamă ale literaturii române.

În anul 1926, piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată

Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul teatrului, format din prestigioşi

oameni de cultură, printre  care: Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu,V.I.Popa

si alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihaiescu şi-a lecturat lucrarea

‘’cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor …”

.

Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Mărioara Ventura, în trecere prin

România, mărturisea într-un interviu publicat în Universul: „găsesc piesa

foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face in ţările

Occidentului”

„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre. În primul rând e o poveste foarte interesantă şi mai ales pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie ca anumite lucruri să le scot din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta” a declarat regizorul Silviu Jicman pe 10 august în direct la TVR2 cu ocazia ediţiei speciale prilejuite de aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune.

Silviu Jicman este un regizor şi scenarist român . Este cunoscut pentru : “Hagi Tudose” (1980), “Puricele” (1990), “Aerisirea” (1997), “Căsătorie imposibilă” (2004) şi de curând a încheiat filmările celei mai noi montări Casa de Producţie TVR, “Visul unei nopţi de iarnă”, o nouă interpretare a textului lui Tudor Muşatescu. Spectacolul va fi difuzat în curând la Televiziunea Română.

Sequence 35.00_00_52_12.Still011

 

 

Program de difuzare:

TVR2: Luni, 4 septembrie, ora 24:00

TVR3: Duminică, 10 septembrie, ora 20:00

TVR Moldova: Sâmbătă, 9 septembrie, ora 16:00

  • Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 17.00, pe TVR3, Casa de Producţie TVR vă propune documentarul  „SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești”

Documentarul urmărește o serie de micro-portrete ale tinerilor actori, reflectând căutările și încercările lor de a aduce pe scenă textele shakespereane, căci tema Galei Hop a fost în 2016 – „SHAKESPEARE – METAMORFOZE LUDICE, NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME: Nebunia – ca  şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire”.

Pe scena Galei HOP 2016, la propunerea directorului artistic Miklós Bács, concurenţii l-au îmbrăcat în haine noi pe bătrânul Shakespeare, apropiindu-se în moduri extrem de personale de textele sale. Actori consacraţi ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Lia Bugnar, Mihai Constantin – întregesc prin observaţiile şi marturiile proprii – procesul de creare şi interpretare a unui personaj dramatic. Colaje care exploreaza tema geloziei, iubirea, ori bufonii, prin interpretari actualizate si contexte noi au oferit o provocare juriului si publicului. Pe lângă cuvinte, în film îi descoperim pe acești tineri inventivi, pasionați, atenți la lumea din jur și la felul în care meseria lor se integrează în ceea ce se întâmplă cu societatea contemporană acum.

SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești

Echipa:

Operatori imagine: Florin Miricioiu, Gheorghe Fustanela, Dan Udrea, Mihai Buzura, Dragoș Milescu

Sunet: Ionuț Popescu, Viorel Constantin

Asistent cameră: Petre Gorescu

Editor imagine: Robert Kallos, Ada-Maria Ichim

Sunet PPS: Cristi Rădulescu

Muzica și versuri cântece: Ada Milea

Grafică: Cristian Luchian

Fotografii generic: Adi Bulboacă

Coordonator producție: Marius Flonta

Producător: Diana Dumitru

Realizator: Ada-Maria Ichim

Producător coordonator: Demeter András István

Gala Hop este un eveniment organizat de UNITER și finanțat de Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

 Sequence 35.00_01_08_00.Still014

  • În grădina TVR, în cadrul programului „Teatru în TVR”, puteți vedea luni, 4 septembrie 2017, la ora 19.00

Amena Film „Pianul cu Poveşti” – cântece şi poezii pentru copii

Cu: Daniela Nane şi Ioana Lupașcu

„Pianul cu Poveşti” este un spectacol de muzică și poezie pentru copii,

interactiv și cu doză consistentă de umor, în care actrița Daniela Nane

vorbește cu copiii și le deschide apetitul pentru lectură, iar poeziile și fabulele

alese îi amuză atât pe cei mici, cât și pe părinți.

În plus, copiii vor face cunoștință cu mari nume ale literaturii române și

universale: La Fontaine, Grigore Alexandrescu, Marin Sorescu, Steinbeck,

Topârceanu și alții.

Pianul conduce publicul pe note muzicale ale îndrăgitelor  filme de desene

animate cum ar fi „Frumoasa și bestia”, „Pantera roz”, „Hercule”, „Regele leu„

și „The Flintstones”.

La pian – pianista concertistă Ioana Lupaşcu, studentă a marelui pianist rus

Lazar Berman, care spunea despre ea ca are „imense posibilități tehnice și

artistice”. Ioana a fost denumită în presă „o forță a noii generații”.

Biletele se pot achiziţiona on-line:

https://www.mystage.ro/spectacole/pianul-cu- povesti-597) sau de la casa

mobilă amenajată la intrarea TVR din Calea Dorobanţilor nr. 191 (lângă

Troiţă), cu o oră înaintea începerii reprezentaţiei.

  • Vă anunțăm că deja sunt disponibile bilete pentru ultimele patru reprezentații „Piatra din casă”. Spectacolul este cea mai recentă producție proprie Casa de producție TVR și se joacă în cadrul programului Teatru în TVR.

Biletele pentru 9, 10, 15 și 16 septembrie sunt disponibile aici: https://www.mystage.ro/spectacole/piatra-din-casa-605

 

Iată și câteva extrase din presă:

Mircea Morariu

„Piatra din casă, în regia lui Constantin Dicu şi scenografia Ralucăi Chelaru, s-a difuzat live, ca şi producţia de început, din august 1956. Un act „nebunesc“, „sinucigaş“ s-ar putea spune dată fiind componenţa distribuţiei. Nu s-a recurs, din motive ce mie îmi sunt necunoscute (pot bănui iar lipsa cronică de bani, dar şi de viziune a marilor manageri, în fapt slugi politice trecătoare prin sus-menţionatul „Carrefour“), la actori din Teatrele bucureştene, ci la angajaţi, oameni de bonne volonté, ai Televiziunii Române. Unii dintre ei, e drept, absolvenţi de Actorie. Ţin să îi menţionez pe Corina Dănilă, foarte buna interpreta Marghioliţei, care a dus „greul pământului“, cum se spune – proză, dansuri, cântece (muzica lui Flechtenmacher) -, pe Carmen Movileanu (căreia îi reamintesc că a mai jucat un rol mic, prin anii 90, în Astă-seară se improvizează), pe extem de degajatul Mihai Melinescu (sigur, Mhai e ceva mai familiarizat cu scena, dar şi cu cântatul), pe Tudor Furdui, pe Cătălin Mireuţă (cel de la Divertis), pe Mihai Răzuş, pe Sever Andrei Bârzan. Şi, desigur, pe Demeter András, remarcabil în Doctorul Franţ.”  http://m.adevarul.ro/cultura/teatru/60-ani-teatru-televiziune-1_5993d00d5ab6550cb8087a05/index.html

Candid Stoica

”Deși uneori ies la iveală cusăturile acțiunii, nedumerind de multe ori publicul, până la urmă scenariul propus de regizor e amuzant, completând acțiunea și reușind să dea celor două piesuțe o nouă viață. Decorul propus de Rodica Chelaru este foarte util, dând posibilitatea actorilor să intre și să iasă din scenă lejer, cu scop sau fără scop, și să nu se lovească involuntar de mobilă. Până la urmă, acțiunea Casei de producție TVR de a organiza și o producție proprie și de a o oferi publicului în lunile călduroase ale verii s-a dovedit utilă, pentru care redacția respectivă merită toate felicitările„

http://www.viata-medicala.ro/*articleID_13559-dArt.html

 

Adrienne Darvay Nagy

„Sixty years ago the first tv-theatrical premiere was transmitted live. In 2017, Teatrul National de Televiziune broadcasted its newest production in direct again. But not only on channels TVR2 and TVR plus. Due to the 21st century, it was able to follow live through social media (Facebook, YouTube) as well. Spectators are mostly satisfied, even grateful. Except for a few „serious critics” having become shocked. So it is a real success. You can see some performances in September on the stage at ’Teatru In TVR’, or you have always possibility to enjoy PIATRA DIN CASA on internet. It’s worth checking out. If you want to laugh. If not, I recommend you to read nervous critics…” https://www.linkedin.com/pulse/andras-demeter-decided-hamlet-let-ham-adrienne-darvay-nagy

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István