Ameninţarea nord coreeană după testarea unei bombe cu hidrogen de către puterea de la Phenian ocupă prima pagină a mass-media internaţionale. Liderii G7 condamnă în termenii cei mai duri posibil noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, care are un comportament „iresponsabil”, informează agenţia de presă italiană ANSA care citează o declaraţie semnată de liderii G7. „Coreea de Nord trebuie să abandoneze imediat toate programele nucleare şi programele de rachete balistice într-un mod care să fie complet, verificabil şi ireversibil”.
NEW YORK TIMES, care apreciază că testarea bombei nucleare nord coreene amplifică criza globală, scrie într-un articol de analiză ca în administraţia Trump sunt voci care apreciază că arsenalul nuclear nu mai este destinat doar să fie defensiv.
Ziarul belgian LE SOIR titrează: „Statele Unite sunt gata să-si utilizeze capacităţile nucleare împotriva Coreii de Nord”. „Preşedintele Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a apăra patria noastră, teritoriile noastre şi pe aliaţii noştri folosind gama completă a capacităţilor diplomatice, convenţionale şi nucleare de care dispunem”, se spune într-un comunicat al Casei Albe citat de ziar.
Acelaşi ton îl gasim şi în LE FIGARO – „Washingtonul nu exclude opţiunea nucleară” – şi în LE MONDE: „Statele Unite sunt gata să-şi utilizeze capacităţile nucleare”.
Potrivit ziarului THE TELEGRAPH, Boris Johnson, ministrul de externe al Marii Britanii, îl avertizează pe preşedintele american, care ameniţă să anihileze Coreea de Nord, că un asemenea răspuns ar duce la distrugerea Coreii de Sud.
Ziarul britanic FINANCIAL TIMES scrie: Experţii avertizează că între Washington şi Seul îşi face apariţia o dispută periculoasă care, dacă nu i se va pune capăt, le-ar putea oferi Phenianului şi Beijingului o uşoară, dar semnificativă victorie de ordin strategic. Apariţia acestei fisuri între cei doi aliaţi a devenit publică atunci când dl Trump a scris pe Twitter: „După cum le-am şi spus, Coreea de Sud constată acum că demersurile de împăcare cu Coreea de Nord nu vor funcţiona!”.
Seulul a organizat manevre militare în care a folosit rachete balistice drept răspuns la testul nuclear al ţării vecine – scriu mai multe ziare. THE GUARDIAN titrează: Coreea de Sud simulează un atac asupra poligonului de teste nucleare al lui Kim Jong-Un pe fondul creşterii tensiunilor.
Şi ziarul LA STAMPA relatează despre manevrele cu muniţie reală ale Coreii de Sud care au fost concepute ca răspuns la al şaselea test nuclear al Nordului şi au implicat folosirea rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo şi a avioanelor de vânătoare F-15K”, după cum informează agenţia Yonhap, citată de ziarul italian.
În Rusia, GAZETA.RU scrie se asemenea: Coreea de Sud a organizat manevre militare cu rachete balistice ca răspuns la testele nord-coreene, iar Kommersant apreciază: Coreea de Nord a testat cea mai puternică bombă din istoria sa.
Coreea de Sud şi Statele Unite vor întări apărarea antirachetă ca răspuns la testul nuclear al Coreii de Nord, scrie LA LIBRE BELGIQUE, citându-l pe ministrul sud-coreean al apărării. Potrivit ziarului italian LA STAMPA, care citează o sursă din Ministerul sud-coreean al Apărării, sud-coreenii au observat „semnale de posibile lansări de rachete balistice” şi presupun că vecinul lor din Nord s-ar putea pregăti să lanseze o racheta balistică intercontinentală.
Tot LA STAMPA scrie: „Kim vrea un atac electromagnetic pentru a lovi Statele Unite din spaţiu”. Ziarul îl citează pe profesorul Siegfried Hecker facând un scenariu apocaliptic în acest sens. Profesorul Hecker avertizase de câteva luni deja că Phenianul s-a dotat cu bomba cu hidrogen sau cel puţin dispune de toate elementele pentru a o asambla şi testa. Potrivit unor surse militare citate de Wall Street Journal, Coreea de Nord studiază posibilitatea de a dota o rachetă cu rază lungă de actiune cu bomba H pentru o detona şi a produce astfel o cădere a sistemului energetic american la scară uriaşă, blocând producţia de energie electrică.
Tensiunile dintre Germania şi Turcia captează de asemenea atenţia presei internaţionale. Potrivit ziarului LE FIGARO, cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat că Turcia nu va adera niciodată la Uniunea Europeană. „Nu văd aderarea întâmplându-se şi nu am crezut niciodată că asta se poate întâmpla”, a declarat Angela Merkel într-o dezbatere televizată cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative germane, adăugând că problema este de a şti care din două, Turcia sau UE „va închide uşa” prima. Pe de altă parte, şi contracandidatul dnei Merkel, Martin Schulz, este împotriva aderării Turciei la UE. Martin Schulz a declarat că dacă va deveni cancelar, va pune capăt procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, informează FRANCE 24. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a reproşat o „lipsă de viziune” şi o „supunere la populism” cancelarului Angela Merkel, informează LA LIBRE BELGIQUE. Potrivit ziarului turc HÜRRIYET, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, İbrahim Kalın, a declarat că „Atacurile lansate de Germania şi Europa la adresa Turciei şi a lui Erdoğan, ignorând problemele fundamentale, reflectă o îngustare a orizontului în Europa.”. Atacurile la adresa Turciei şi a lui Erdoğan, ignorându-se problemele fundamentale şi urgente ale Europei, reflectă îngustarea orizontului în Europa. Sentimentul antiturcesc din Europa a fost transformat într-un instrument de alienare a problemelor fundamentale şi de împăcare de sine prin intermediul unui ‘altcineva’ duşman. (…) Principala tendinţă este ca politica germană să se închine în faţa populismului şi a duşmăniei faţă de celălalt, însă acestea hrănesc discriminarea şi rasismul. Germania, care îşi deschide făţiş braţele pentru grupări precum PKK şi FETÖ, îşi dă oare seama că nu sprijină democraţia, ci teroriştii şi puciştii? Nu prea are importanţă cine câştigă alegerile din Germania. Pentru că este deja clar care mentalitate va câştiga”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.
Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR