László Borbély, Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost invitat în calitate de speaker la cea de-a 10-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare, care s-a ținut la București, în perioada 4-6 septembrie – transmite Guvernul României printr-un comunicat de presă.. Organizatorul evenimentului este Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND, cu sprijinul financiar al Ministerului Român al Afacerilor Externe, prin programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid) în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.
Ediția din acest an, intitulată ,,Advancing the Sustainable Development Goals (SDGs): Are we on the right track?’’, și-a propus să abordeze teme precumimplementarea la nivel național/ internațional a Agendei 2030, acțiunile României în domeniul cooperării pentru dezvoltare durabilă, urmărind creșterea gradului de conștientizare și informare în legătură cu aceste subiecte și favorizarea schimbului de bune practici și experiențe.
Invitat în calitate de speaker, în cadrul sesiunii plenare „From Commitments to Action: Romania’s engagement in implementing the SDGs” , László Borbély a expus o serie de particularități legate de modalitatea prin care România poate să facă față eficient provocărilor globale, subliniind rolul pe care îl are Departamentul Pentru Dezvoltare Durabilă în implementarea măsurilor de dezvoltare durabilă. Totodată, László Borbély a adus în discuție și câteva recomandări în ceea ce privește îmbunătățirea coordonării interinstituționale și respectarea angajamentelor globale, asumate și de România.
,,În opinia mea, România are nevoie de formarea unui grup, ceea ce se numește astăzi ,,critical mass’’ , din care să facă parte politicienii, ONG-urile și stakeholderii societății, pentru a crea o mișcare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. Iar primul pas este să interconectăm aceste entități. Există un comitet interministerial și avem nevoie de mult mai mult decât atât pentru a implementa și dezvolta acest concept. Avem nevoie de o puternică susținere a tuturor actorilor – începând de la cetățeni, companii, instituții și autorități și suntem convinși că vom reuși să facem progrese în direcția dezvoltării durabile, alături de ei’’ – a declarat Consilierul de Stat.
László Borbély a precizat că în luna mai a anului în curs s-a înființat în cadrul Secretariatului General al Guvernului Departamentul de Dezvoltare Durabilă. Pe termen scurt, prioritare în cadrul departamentului vor fi revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă din 2008, dar și o serie de evenimente menite să aducă plus valoare acestui concept. Lansarea departamentului va avea loc în luna octombrie și va fi marcată printr-o conferință la care vor fi invitați actorii principali din acest circuit al dezvoltării durabile.
Informații suplimentare:
Școala Română de Dezvoltare este un eveniment gândit ca un spațiu deschis de reflecție asupra problematicilor şi tendințelor europene şi globale în dezvoltare, un spațiu de dialog, de formare, de schimb de informații şi bune practici. În același timp, Școala Română de Dezvoltare contribuie la asigurarea unei interacțiuni durabile între actorii activi în domeniu, atât la nivel național, cât şi internațional.