Un scandal diplomatic a izbucnit între România şi Ungaria după ce Budapesta a decis să îşi retragă sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), din cauza întreruperii activităţii Liceului Romano-Catolic din oraşul românesc Târgu-Mureş, informează Medifax, citată de BTA. „Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas foarte inamical şi foarte serios al României”, a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe. Agerpres informează ca MAE ungar l-a convocat miercuri la consultări pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, în legătură cu încetarea actvităţii liceului.
La rândul său, MAE român a calificat atitudinea Budapestei ca „total inadecvată, neprietenească şi contraproductivă”. În comunicatul de presă al instituţiei se menţionează că autorităţile române „încearcă să găsească o soluţie pentru asigurarea dialogului intercultural, care are ca obiectiv stimularea toleranţei şi buna convieţuire interetnică”, însă, se menţionează în acelaşi timp că fiecare unitate de învăţământ trebuie să respecte legile româneşti. „Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România (…) în subiect de campanie electorală în Ungaria”, se mai arată în comunicat.
Circa 2.500 de oameni au luat parte aseară la un protest la Târgu Mureş, din cauza întreruperii activităţii acestui liceu. „Începe anul şcolar, iar elevii şi părinţii nu ştiu în ce şcoală să înveţe”, a declarat unul dintre participanţii la protest. Site-ul de ştiri Ziare subliniază că liceul este creat în anul 2014, la solicitarea comunităţii maghiare şi a Bisericii Catolice. Inspectoratul Şcolar al judeţului Mureş susţine că, din punct de vedere juridic, Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există în urma deciziei definitive a instanţei. În noiembrie 2016, procurorii DNA l-au reţinut pe şeful Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş sub acuzaţia de abuz în serviciu, în acelaşi proces fiind anchetat şi directorul liceului, tot pentru abuz în serviciu. Premierul român Mihai Tudose a declarat aseară că nu crede că „statul ungar va juca la un asemenea nivel şi că de fapt e vorba de o interpretare greşită”. „Întotdeauna înainte de alegeri în Ungaria încep mici probleme. Noi nu le-am făcut nimic celor două milioane de cetăţeni maghiari în România, se bucură de toate drepturile”, subliniază premierul. Cotidianul financiar „Ziarul financiar” califică situaţia ca „blocaj diplomatic fără precedent” şi menţionează ca Budapesta se opune aderării României la OECD, unul dintre proiectele mari ale Bucureştiului, care, dacă va fi realizat, poate plasa ţara în aria de interes a marilor investitori internaţionali. O asemenea mişcare din partea Ungariei este fără precedent în ultimii ani, dacă se are în vedere că România se bucură de sprijinul Germaniei, iar SUA, Marea Britanie şi Franţa nu se opun nici ele acestui pas, subliniază publicaţia.
SEGA (Bulgaria), 7 septembrie 2017
Traducerea: Mirela Petrescu