Astăzi, la hotel Palace – Sinaia, în prezenţa Ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romaşcanu, a avut loc Conferinţa Media 2020 cu tema Cooperarea dintre Europa şi Asia în faţa noilor provocări în domeniul media, organizată de Radio România şi de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU).
Prezent la Sinaia, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romaşcanu, a vorbit în deschiderea conferinței despre misiunea posturilor publice şi rolul acestora în informare şi educaţie: „E important ce faceţi aici, pentru că aducerea împreună a celor din Asia şi Europa este mai mult decât o discuţie tehnică despre ce facem sau vom face, ca media”.
„Cred că noi, radiodifuzorii din regiunea Asia-Pacific, ne confruntăm cu aceleaşi provocări care există şi la nivelul celor din Europa. Importanţa unei asemenea platforme internaţionale este să vedem cum putem transforma provocările în oportunităţi în orice parte a lumii şi să învăţăm unii de la alţii”, a afirmat dr. Javad Mottaghi, Secretarul general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific (ABU), vorbind despre importanţa unei platforme în care radiodifuzorii să poată beneficia fiecare de experienţa celuilalt.
Experţi din întreaga lume au vorbit despre modul în care radiodifuzorii de pe toate continentele se raportează la transformările din industria media. Dezbaterile din prima parte a zilei s-au concentrat pe tendinţele majore în dezvoltarea mass media din Europa, Asia şi America. Specialişti ai mass media au dezbătut modul în care progresele tehnologice influenţează conţinutul mesajului fără a fi afectată acurateţea informaţiilor, discutându-se de asemenea despre modul în care a fost tratată în media problema refugiaţilor.
Lucrările au continuat prin prezentarea unor proiecte media orientate către tineri, a rolului pe care îl au reţelele sociale – constructiv sau nu?
La încheierea lucrărilor celei de-a treia ediții a conferinţei Media 2020, a doua organizată în România, Directorul General Interimar al Radio România, Georgică Severin, a concluzionat: „Ca director general al radioului public, mi-a făcut plăcere să aud atâtea exemple de bună practică implementate de radiodifuzori din întreaga lume. Îmi este cu atât mai plăcut să văd cum Drumul Mătăsii, unul informațional de această dată, leagă din nou Asia cu Europa”.
În continuare, marţi şi miercuri, tot la Sinaia, se vor reuni şefii instituţiilor publice de radio şi televiziune din mai multe ţări ale lumii (membri ai Public Broadcasters International) pentru Conferinţa PBI 2017.
Detalii, pe www.media2020.srr.ro, respectiv www.pbi2017.srr.ro.
Serviciul Comunicare