Reporter – Florin Orban: Dle Brouyère, vă rog să explicaţi pentru ascultătorii noştri ce înseamnă Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune?
Daniel Brouyère: Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune – URTI, pe scurt – este cea mai veche uniune de radio şi televiziune care există în lume. A fost creată în 1946, întâi, pentru posturile de radio şi mai apoi, în 1956, zece ani mai târziu, posturile de televiziune s-au alăturat acestei asociaţii. Această asociaţie a fost înfiinţată în asociaţie cu UNESCO, este una din foarte puţinele asociaţii recunoscute de UNESCO şi numără astăzi peste 60 de membri, aproape din toată lumea. Este singura asociaţie de radio şi televiziune ai cărei membri vin aproape de peste tot din lume, din lumea arabă, din Africa, din Europa, din Europa de Est şi din Canada. Asociaţia are a scop efectuarea de schimburi de conţinut şi de bune practici în ceea ce priveşte conţinutul. Asta înseamnă că avem astăzi aproape 6000 de programe de televiziune care sunt furnizate de membrii asociaţiei şi care sunt difuzate între membrii asociaţiei. Scopul este de a descoperi lumea fiecăruia dintre membri, cultura fiecărui membru în parte şi de a putea distribui aceste programe, de a le difuza pe canale care a priori nu le-ar fi cumpărat, ceea ce va deschide, în final, o fereastră către lumea celorlalţi.
Reporter: Vă rugăm să ne vorbiţi de cele mai interesante proiecte pe care le derulează URTI.
Daniel Brouyère: Există linii de programe specifice care au fost dezvoltate, deci, încercăm să lansăm coproducţii, mai ales având ca subiect pacea, încercăm să adunăm o serie întreagă de programe care sunt realizate de membrii noştri, care abordează această temă. Deci, căutăm documentare radio şi tv, şi alte tipuri de produse, care se referă la acest subiect, pacea, pentru a promova spiritul păcii. Evident, UNESCO ne sprijină în această iniţiativă. Este una din primele iniţiative de acest fel. Alte iniţiative vizează promovarea conţinuturilor în format digital. Astăzi, Internetul are nevoie de conţinut, acest conţinut trebuie să fie adaptat la formatul digital, trebuie probabil să fie mai scurt, să aibă o formă mai dinamică. URTI intenţionează să organizeze workshopuri şi coproducţii în acest sens.
Reporter: Care este locul pe care RADIO ROMÂNIA îl ocupă în cadrul URTI?
Daniel Brouyère: RADIO ROMÂNIA este un membru esenţial, esenţial, în sensul în care RADIO ROMÂNIA este extrem de activă la nivelul organizaţiei URTI, fiind implicată în toate activităţile cotidiene ale URTI. RADIO ROMÂNIA a fost reprezentată de la început în Comitetul Executiv şi, de altfel, RADIO ROMÂNIA invită URTI în cadrul reuniunilor sale, cum ar fi în cazul de faţă, la reuniunea PBI, ceea ce permite URTI de a fi mult mai vizibilă la nivel internaţional şi de a ajunge la un număr mult mai mare de membri potenţiali, de a sensibiliza mass media internaţionale la demersurile noastre. Mulţumesc!/dsirbu
RADOR – 12 septembrie