Reporter – Florin Orban: În primul rând, felicitări pentru numirea ca director general al EBU. Care sunt principalele puncte asupra cărora intenţionaţi să vă concentraţi activitatea, din noua poziţie pe care o deţineţi?
Noel Curran: Cred că este o mare onoare pentru mine să fiu director general al EBU şi subiectul asupra căruia vrem cu toţii să ne concentrăm este tipul de rezultat pe care EBU îl livrează prin intermediul membrilor săi. Printr-o diversitate de moduri, vrem să îi ajutăm pe membri să livreze produsul de cea mai bună gamă, de cea mai bună calitate cu putinţă. Şi putem face asta în multe moduri diferite. Putem să o facem din punctul de vedere al schimbului de informaţii, care este un element extrem de important din ceea ce facem. Să facem schimb de evenimente muzicale, aş vrea să văd mai multe astfel de schimburi. Să ieşim şi să susţinem cauza serviciilor noastre publice de media în toată Europa şi la Bruxelles – şi acesta este un element extrem de important din ceea ce facem. Aşadar, EBU este o organizaţie vastă şi complexă. Facem şi oferim multe lucruri pozitive şi vreau, aşa cum am spus, să îmbunătăţim relaţia cu toţi membrii noştri şi, prin aceasta, să promovăm serviciile publice de media şi conţinutul serviciilor publice în toată Europa.
Reporter: Plănuiţi vreo schimbare radicală în modul în care funcţionează EBU?
Noel Curran: Cred că, oricând te angajezi la un post nou, urmează să aibă loc schimbări şi trebuie să ai schimbări în minte. Deţin funcţia de patru zile, în acest moment, aşa că discut aceste lucruri cu toată lumea şi, evident, am o direcţie clară pe care vreau să aduc organizaţia. De asemenea, sunt într-o dispoziţie de ascultare, adică ascult oamenii de acolo, ce funcţionează pentru ei, ce nu este bine pentru ei. Ascult membrii, personalul EBU, aşa că, evident, am o direcţie clară, însă, după cum am spus, am doar patru zile. Vreau să aud o serie de voci diferite, iar apoi vom ieşi şi vom articula un nou plan şi o nouă strategie următoare, colaborând cu membrii, pentru organizaţie.
Reporter: Eu însumi sunt om de radio şi nu mă pot abţine să nu întreb. Credeţi că ar fi posibilă o creştere a rolului pe care radioul îl are în cadrul EBU?
Noel Curran: De fapt, şi eu preţuiesc enorm radioul. Am crescut într-o casă – m-am ridicat prin producţia de televiziune şi jurnalism – dar am crescut într-o casă în care radioul era pornit de aproape zece ori mai mult timp pe zi decât televizorul. De asemenea, vin din Irlanda, unde radioul este, încă, o parte indispensabilă a vieţii, iar oamenii au o conexiune foarte apropiată cu radioul. Aşadar, înţeleg pe deplin importanţa radioului. De asemenea, am înţeles că totul se schimbă în această lume în care trăim şi că toate sectoarele trebuie să colaboreze mai strâns. Mă interesează enorm radioul, preţuiesc producţia radio şi ceea ce posturile radio membre fac pentru publicul lor, în primul rând, dar şi pentru EBU şi împreună cu EBU. Aşa că, da, apreciez foarte mult radioul.
Reporter: O ultimă întrebare. Putem spera şi la o prezenţă mai bună a Radio România în activitatea actuală a EBU?
Noel Curren: Radio România găzduieşte acest eveniment PBI, care cred că a fost extraordinar, până acum. În special locul de desfăşurare este fantastic pentru participanţi. Multe evenimente au loc în Bucureşti şi cred că ieşirea din Bucureşti a fost o idee foarte inteligentă, pentru a arăta unui public internaţional de directori de media o parte diferită a României. Aşa că eu cred că Radio România trebuie lăudat pentru munca depusă şi pentru colaborarea cu PBI la această conferinţă. Radio România este un membru foarte important al EBU. Am avut deja o conversaţie lungă cu directorul general interimar, legată de o serie de modalităţi în care putem colabora mai strâns. Aşa că aştept cu interes să continui această interacţiune şi acest schimb.
Reporter: Vă mulţumesc foarte mult!/mbrotacel/dsirbu
RADOR (12 septembrie)