Consolidarea Programului comercial al Uniunii Europene, o industrie mai competitivă, întărirea luptei împotriva schimbărilor climatice, îmbunătăţirea protecţiei datelor numerice şi controlul eficient al imigraţiei sunt cele cinci priorităţi asupra cărora Comisia Europeană se va concentra în perioada rămasă din mandatul său. Anunţurile au fost făcute cu puţin timp în urmă la Strasbourg de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susţinut astăzi, în faţa Parlamentului European, discursul anual privind Starea Uniunii.
Jean-Claude Juncker: Suntem gata să ne asumăm cele 80 de iniţiative pe care le-am promis europenilor. Am discutat cu preşedintele Parlamentului, am discutat cu premierul estonian care asigură preşedinţia în exerciţiu. Felicităm Estonia pentru poziţia sa puternică şi le voi trimite o scrisoare… tocmai le-am trimis o scrisoare de intenţie în legătură cu aceste intenţii; nu le pot enumera acum toate, dar daţi-mi voie să menţionez cinci dintre ele care mi s-au părut mai importante: în primul rând doresc să ne întărim Programul comercial european. Da! Europa este deschisă comerţului, dar va trebui să avem şi o reciprocitate. Propunem, astăzi, un nou card… o nouă carte a investiţiilor; dorim de asemenea, în al doilea rând, o industrie mai puternică, mai competitivă. Suntem preocupaţi de baza noastră industrială, de muncitorii care constituie coloana vertebrală a acesteia. Sunt mândru de industria noastră automobilistică, dar şocat, în acelaşi timp, că unii consumatori sunt înşelaţi. Prezentăm astăzi o nouă strategie industrială a Europei, care va permite industriei noastre să rămână numărul unu în materie de inovare, numerizare şi progres; dorim, în al treilea rând, ca Europa să rămână avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, în ceea ce priveşte lupta împotriva atacurilor cibernetice, propunem astăzi înfiinţarea unei agenţii specializate; în al cincilea rând, imigraţia trebuie să rămână sub control.
Realizator: Jean-Claude Juncker a mai afirmat că România şi Bulgaria ar trebui să fie admise în Spaţiul Schengen. El s-a pronunţat şi pentru înfiinţarea unui instrument de preaderare la moneda euro, care să ofere ţărilor care vor să adere sprijin tehnic şi chiar financiar./ilixandru/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie