Pentru a onora Centenarul Marelui Război, Agenţia de presă Rador a Radio România îi aduce în atenţia dumneavoastră pe participanţii şi martorii acelor evenimente eroice. Dorim să depăşim limitele livreşti ale relatării şi să vă oferim fragmente autentice din viaţa de pe front.
În prima lună din 1917 armata noastră operativă care a supravieţuit dezastrului campaniei anului precedent se afla în Moldova, istovită şi secătuită, după trei luni de lupte necontenite şi retrageri din faţa unui inamic puternic. Totuşi încrederea în dreptatea cauzei pentru care România intrase în Războiul cel Mare nu se clintise. Ţara trebuia scăpată de ocupaţia străină şi trebuia întregită. Se impunea refacerea armatei, readucerea ei în stare de a da lovituri trupelor germane şi austriece. Acest lucru s-a întâmplat în iarna şi primăvara lui 1917, cu efortul şi sacrificiul tuturor românilor şi cu ajutor din partea Franţei aliate. Rezultatele au fost pe măsură: victoriile impresionante din vară, la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz ne-au făcut cinste şi au fost spre folosul cauzei comune a aliaţilor.
Începând de marţi, 19 septembrie, într-un nou serial intitulat 1917. Note de război vă oferim mărturii detaliate, impresionante, despre încleştarea de acum un veac de pe fronturile Moldovei. Sunt interviuri realizate cu zeci de ani în urmă, păstrate în Arhiva de istorie orală Radio România şi care au o valoare documentară excepţională. Vă invităm să ne urmăriţi pe www.rador.ro, secţiunea Istorie Orală. Vă mulţumim!
RADOR (14 septembrie 2017)