- În această vară Casa de Producţie TVR v-a propus o retrospectivă a spectacolelor realizate în cei 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional de Televiziune. Ne aflăm în perioada montărilor 1997–2017
- Săptămâna viitoare: „Vinovatul” după Ion Băieşu în regia lui Ion Gostin, distins cu premiul UNITER în 2014 pentru cel mai bun spectacol TV
- Difuzat în premieră pe 8 decembrie 2014, „Vinovatul” este o ecranizare realizată de regizorul Ion Gostin după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, avându-i în rolurile principale pe Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu, doi actori de mare forță dramatică
VINOVATUL
Distribuția:
Ozana Oancea, Ionel Mihăilescu, Erika Băieşu, Mihai Răzuş, Gabriel Fătu, Florin Roşu, Paul Mihăilă
Producător: Mihai Răzuş
Scenografia: Silvana Porojnicu
Director de imagine: Silviu Andrei
Scenariul și Regia Ion Gostin
O femeie îl ademeneşte în camera ei de hotel pe ucigaşul iubitului ei din adolescenţă, hotărâtă să-l predea Justiţiei cu câteva ore înaintea împlinirii termenului de prescriptie a crimei. Strivit de frică şi de remuşcări, vinovatul îşi recunoaşte crima, dar femeia nu-l iartă, ci îl determină să se sinucidă, devenind ea însăși vinovată.
„Singura ajustrare făcută subiectului este aducerea intrigii din anii ’50 în atmosfera revoluţiei de la Timişoara(16-22 dec.1989); deci cu ramanere înlăuntrul supratemei,fără a modifica morala piesei şi fără a-l detaşa pe spectator de realităţile psihologice evocate.
Fiindcă, dacă piesa face parte din teatrul neliniştii morale,si teleplayul nostru trebuie să se poziţioneze, firesc, în cinema-ul neliniştii morale.”
Ion Gostin – regizor
Program de difuzare:
TVR 2 – luni, 18 septembrie, ora 21.10
TVR Internațional – vineri, 22 septembrie, ora 23.00 – ora României
TVR Moldova – sâmbătă, 23 septembrie, 16.00
TVR3 – duminică, 24 septembrie, ora 20.00
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER András István
Vă reamintim că sunt disponibile biletele pentru ULTIMELE DOUĂ reprezentații „Piatra din casă”. Spectacolul este cea mai recentă producție proprie Casa de producție TVR și se joacă în cadrul programului Teatru în TVR
Biletele pentru 15 și 16 septembrie sunt disponibile aici: https://www.mystage.ro/spectacole/piatra-din-casa-605
„Lucrul la spectacolul Piatra din Casă nu a fost uşor. Ştiam de la început că nu toţi oamenii din distribuţie au aceeaşi meserie. Dar în acelaşi timp ştiam că vor să facă. Vor să lucreze la acest spectacol. A fost greu şi din cauza programului, pentru că nu de puţine ori protagoniştii aveau emisie sau filmare şi trebuia să ne oprim din lucru. Am avut răbdare şi iată că până la urmă a meritat. Spectacolul are haz. Are dinamică.” Constantin Dicu, regizor
Iată şi celelalte reprezentaţii pe care vi le propunem în cadrul stagiunii de Teatru în TVR:
Joi, 14 septembrie ora 20.00
Teatrul Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian” București
„London – a new story”
Regia: Anda Cruceanu
Scenografie: Oana Letiţia Grigore
Coregrafie: Andreea Toma
La pian: Alexandru Burca
Cu: Bianca Ionescu-Ballo, Gabriela Daha,Tony Zidaru, Valentino Tiron
Spectacolul este o comedie despre fascinaţia exercitată de mirajul scenei asupra tuturor, indiferent că sunt actori sau nu. Trei vecini, locuitori cu aspiraţii diverse ai unui imobil londonez, sunt puşi (prin intermediul poştaşului) în situaţii similare, cărora sunt nevoiţi să le facă faţă în felul lor.
Sub pretextul unei invitaţii la casting, viaţa fiecăruia dintre ei înregistrează o schimbare care le perturbă existenţa monotonă. Ambiţia, nostalgia, nevoia de a arăta că încă mai sunt competitivi îi aduce pe toţi în situaţia de a reevoca şi interpreta melodii superbe, de mare succes. În final, însuşi poştaşul este cooptat în această vâltoare şi sunt şanse să se înfiripe chiar şi câteva idile!
Vor fi din nou sub lumina reflectoarelor! ”Urmeză-ţi visul!”, par să spună cei …patru!
Piese din musicaluri celebre precum West Side Story (I Feel Pretty) sau My Fair Lady (I’m an Ordinary Man), sunt readuse pe scenă sub motivul castingului la care participă toţi.
Biletele se pot achiziționa on-line (https://startickets.ro/event.php?id=11837) sau cu o oră înaintea reprezentației, de la casa mobilă amenajată la intrarea în TVR, Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).
Prețul biletelor: 30 lei/bilet categoria I și 25 lei/bilet categoria II.
Miercuri, 20 septembrie și joi, 22 septembrie ora 20.30
Fundaţia Bluesylvania
„Singular” cu A.G. Weinberger şi Marius Bodochi
Spunând despre el însuși că trăiește din convingere, și nu din întâmplare, A.G. Weinberger reușește totuși, cu fiecare concept artistic, să aducă în fața publicului o trăire despre care ne dăm seama, ulterior, că trebuia să se întâmple. Artist complex și paradoxal, imposibil de urmărit între granițele fade ale vreunui gen muzical, A.G. Weinberger dovedește cu fiecare alegere că atâta vreme cât vocația unui artist este reală, mijloacele de exprimare vin singure.
După 35 de ani petrecuți pe marile scene ale României și ale lumii alături de cele mai sonore nume din blues-ul mondial, îl regăsim pe A.G. Weinberger și în ipostaza de autor odată cu lansarea volumului „Singular. Lamentări, observații, studii, poezii și alte texte” – „Volumul este expresia forței artistice a lui A.G. Weinberger surprins într-o altă dimensiune creatoare, aceea de autor de poezii, eseuri și texte diverse. Singular. Lamentări, observații, studii, poezii și alte texte este o carte manifest în care îl regăsim pe A.G. Weinberger în ipostaze pline de sinceritate, cu mărturisiri care reflectă starea sa de spirit în diverse momente ale vieții, așa cum au fost publicate și pe blogul personal.” (Dana Anghelescu, Director Libris Editorial).
Gândurile din volumul „Singular”, ce vor fi rostite în 20 și 22 septembrie de Marius Bodochi, sunt construite și înfățișate în deplină armonie cu muzica lui A.G. Weinberger, cu acel flux sonor imposibil de confundat cu care ne-a obișnuit deja. Poate nimic nu le-ar fi exprimat mai bine decât puterea de expresie și nuanțele subtile ale interpretării lui Marius Bodochi, un artist atât de viu, de prezent, încât nici jocurile lui A.G. Weinberger nu îi pot fi străine. Puse împreună, prefigurează un eveniment unic în peisajul industriei muzicale contemporane: o întâlnire memorabilă între muzică și text, între acorduri și starea de a fi a poeziei, o întâlnire fără măști, încărcată de autentic, care descoperă toate valențele artistului mai mult ca oricând.
Evenimentul „Singular” – flux sonor și gânduri rostite va avea loc în curtea Televiziunii Române în 20 și 22 septembrie, începând cu ora 20:30, cu A.G. Weinberger și Marius Bodochi. Biletele se găsesc online pe http://www.ambilet.ro/event.html?id=114 și în seara spectacolelor la intrarea în Televiziunea Română, Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).
Prețul biletelor: 50 lei/bilet la achiziționarea on-line și 60 lei/bilet la intrarea în TVR.
Joi, 21 septembrie ora 20.00
Amena Film
„Pianul cu poeme”
Cu: Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu (pian)
Spectacol recital de muzică și poezie de dragoste, pus în scenă și reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul reacționează spectaculos peste tot, răsplătind protagonistele cu lacrimi de emoție și de bucurie în ochi la final, la aplauze, pentru că recitalul este clădit inteligent și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul.
Pianul conduce publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori, cum ar fi Rachmaninov, Chopin, Piazzolla, Satie, Massenet sau încântă cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul ridică energia piesă dupa piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță.
Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme.
Pianul cu poeme îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.
Pianist concertist, solista Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești din 2007 Ioana Lupașcu a fost denumită de presă „o forță a tinerei generații” și tot presa nota „Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”.
Studentă a marelui pianist rus Lazar Berman, în Italia, care spunea despre ea ca are”imense posibilități tehnice și artistice”, cântă cu toate orchestrele filarmonice naționale și colaborează cu mari muzicieni ca Tiberiu Soare, Ionescu-Galați, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Pautza. A concertat în toată Europa, a lansat două CD-uri și compozitori contemporani îi dedică lucrări în primă audiție.
Colaborează adesea cu lumea teatrului participând în diverse spectacole alături de Ion Caramitru, George Banu, Piotr Adamczyck, Richard McCabe, William Nadylam.
Bilete se pot achiziționa on-line (https://www.mystage.ro/spectacole/pianul-cu-poeme-506?af=41) sau cu o oră înaintea spectacolului de la casa de bilete amenajată la intrarea din Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).
Prețul biletelor: 25 lei/bilet.