Aderarea României la zona euro depinde de existenţa unei economii robuste, a apreciat, astăzi, la Bucureşti, academicianul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale. El a punctat, la o conferinţă pe tema reformei europene, elementele esenţiale pentru adoptarea monedei unice europene de către ţara noastră.
Daniel Dăianu: O masă critică de convergenţă reală şi structurală care include finanţe publice solide, capacitate de a genera competitivitate prin creşteri de productivitate nu prin tăieri de salarii şi venituri. Aderarea la Uniunea bancară poate precede la aderarea la zona euro şi considerente geopolitice pot grăbi aderarea la zona euro. Oricum însă, o economie solidă, un buget public cu venituri suficiente, nu 26% din PIB, ca în prezent, şi fără îndatorare excesivă ajută la participarea la acţiuni de cooperare avansată. Şi aici trebuie spus că nivelul veniturilor fiscale a devenit o problemă de securitate naţională în România. România are nevoie de reforme şi creştere economică durabilă care să favorizeze aderarea, iar propunerea Juncker poate ajuta în acest scop, inclusiv prin elaborarea unei Foi de parcurs sau unui program de aderare care să mobilizeze resurse şi să stimuleze reforma.
Realizator: Viitorul Uniunii Europene depinde de reducerea decalajelor între statele membre – a mai subliniat Daniel Dăianu, care a atras atenţia că trebuie luate în calcul atât beneficiile, cât şi vulnerabilităţile prezenţei României, la un moment dat, în zona euro – ne-a transmis reporterul nostru, Iulian Olescu./amirea/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 septembrie