Provocările globale se află pe masa de lucru a naţiunilor lumii reunite în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, care se desfăşoară la New York şi pe a cărei ordine de zi se află teme precum crizele legate de Coreea de Nord, Iran, Libia, persecuțiile din Myanmar, dar şi protecţia mediului şi schimbarea climatică, după cum detaliază La Stampa. Fără îndoială că toată atenţia se îndreaptă asupra preşedintelui american Donald Trump care va susţine marţi primul său discurs de la tribuna ONU, un discurs aşteptat cu nerăbdare nu doar de presa internaţională, ci şi de liderii lumii, mulţi dintre ei îngrijoraţi nu numai din cauza provocărilor securităţii globale, ci şi din cauza lui Trump însuşi, după cum constată USA Today. „Naţiunile Unite în faţa imprevizibilului Trump”, titrează Le Figaro, comentând că atunci când se va urca pentru prima dată la tribuna ONU, un frison de suspans va străbate adunarea celor 193 de ţări pentru că „preşedintele american şi-a făcut o reputaţie de om imprevizibil, perturbator, căruia nu-i pasă de ordinea stabilită”. Totuşi în ciuda promisiunilor radicale făcute de-a lungul timpului, Trump s-a dovedit mai prudent în acţiuni decât în vorbe şi s-a ferit să ia decizii ireversibile, consideră cotidianul francez, remarcând, prin vocea profesorului Julian Zelizer de la Universitatea Princeton că „nu este momentul pentru Trump să agraveze tensiunile cu comunitatea internaţională, căci are nevoie ca ONU să fie unită de parte sa împotriva Phenianului”. De altfel, „mesajul pe care lumea i-l va transmite săptămâna aceasta lui Trump este următorul: ok, ai avut momentul tău de distracţie cu ‘America înainte de toate’, dar acum întoarce-te la diplomaţia serioasă”, constată revista Foreign Policy, explicând că numeroase ţări par să fi făcut deja front comun pentru a-l determina pe preşedintele american să renunţe la cele mai controversate inţiative de politică externă – de la retragerea din acordul climatic până la ameninţarea cu denunţarea tratatului privind programul nuclear al Iranului – şi să îmbrăţişeze în schimb o diplomaţie multilaterală. Nici preşedintele rus Vladimir Putin şi nici cel chinez Xi Jinping nu vor fi prezenţi la Adunarea Generală ONU de anul acesta, iar acest fapt îi va oferi preşedintelui american mai mult spaţiu de manevră, consideră Los Angeles Times care, anticipează că în discursul său, Trump va pune accentul pe suveranitatea naţională şi pe nevoia de reformare a ONU.
Luni, în deschiderea lucrărilor Adunării Generale, preşedintele american a lansat deja o iniţiativă care să facă organizaţia „mai performantă şi mai eficientă”, scrie Le Monde care comentează însă că termenii în care sunt descrise angajamentele pe care ONU ar trebui să şi le asume sunt foarte vagi. Criticând că organizaţia nu şi-a atins potenţialul deplin în ultimii ani din cauza birocraţiei excesive şi a managementului prost, Trump îndeamnă spre reformă, cerând schimbarea mersului obişnuit al lucrurilor şi abandonarea căilor care nu au funcţionat în trecut, notează Chicago Tribune. Cotidianul american observă că în apelul său de reformare a organizaţiei, preşedintele american şi-a reafirmat îngrijorările că ONU, ca şi NATO, se bazează prea mult pe contribuţia SUA, lăsând mai puţină povară în sarcina altor state. „Trebuie să ne asigurăm că nimeni şi niciun stat membru nu duce pe umeri o cotă disproporţionată a sarcinii – atât din punct de vedere militar, cât şi financiar. Totodată, cerem ca fiecare misiune de menţinere a păcii să aibă obiective clar definite şi instrumente de evaluare a succesului”, reţine Chicago Tribune din declaraţiile preşedintelui american.
Agenţia rusă Tass subliniază că declaraţia de reformare a ONU iniţiată de Statele Unite nu a fost susţinută de 70 de naţiuni, printre care şi Rusia, China şi Franţa care sunt membrii permanenţi în Consiliul de Securitate. Cu toate acestea Rusia, prin vocea adjunctul ministrului de externe, afirmă şi ea că este nevoie de o reformă cuprinzătoare şi că deciziile în aceste sens „trebuie luate de statele membre prin dialog”, mai scrie Tass. Franţa, la rândul ei, se teme că dezbaterea s-ar putea polariza între occidentali, pe de o parte, şi ţările în curs de dezvoltare, pe de alta, şi că SUA ar putea profita de această iniţiativă pentru a justifica o reducere drastică a contribuţiilor la bugetul ONU, notează Le Monde.
Fără îndoială, tema principală a acestei reuniuni va fi însă criza nord-coreeană, iar preşedintele american va încerca să obţină sprijin pentru măsurile sale dure împotriva Phenianului, consideră The Telegraph. În peninsula coreeană au survolat luni avioane de vânătoare şi bombardiere americane într-o demonstraţie de forţă după ultimele teste nucleare şi balistice nord-coreene, scrie La Libre Belgique, explicând că avioanele americane au luat parte împreună cu patru avioane de vânătoare sud-coreene la un „antrenament de rutină”, pe care cei doi aliaţi anunţă că îl vor mai repeta. Statele Unite şi aliaţii săi arată că îşi pierd tot mai mult răbdarea faţă de regimul de la Phenian, comentează Stars and Stripes, în timp ce Washington Post observă că administraţia americană şi-a înăsprit din nou retorica la adresa Coreii din Nord, avertizând că timpul pentru o soluţie paşnică între regimul lui Kim Jong Un şi Washington devine din ce în ce mai scurt.
Carolina Ciulu, RADOR