După succesul edițiilor Caravanei cu povești din 2016 și 2017 din zona Maramureșul istoric (Transcarpatia, Ucraina), Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor inițiază în premieră un eveniment similar în Nordul Bucovinei (Ucraina) în perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2017. Astfel, Caravana cu povești ajunge la românii bucovineni cu ocazia începutului de an școlar 2017-2018, în cinci sate românești.
Piesa de teatru Dănilă Prepeleac, adaptată într-o manieră originală de Bogdan Jianu (Asociația Lupii Albi) după o poveste scrisă de Ion Creangă, va bucura mii de tineri etnici și profesori români din zonă. Proiectul beneficiază de sprijinul autorităților locale și aprobarea Departamentului învățământ și știință al Administrației regionale de stat din regiunea Cernăuți, și va avea loc în următoarele locații: Casa de cultură din Boian (29 septembrie 2017), Casa de cultură din Ciudei (30 septembrie), Casa de cultură din Mămăliga (1 octombrie 2017), Casa de cultură din Herța (2 octombrie 2017) și Casa de cultură din Iordănești (3 octombrie 2017).
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU), Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, Casele de cultură și școlile românești locale, în timp ce acoperirea media va fi asigurată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, Ziarul Zorile Bucovinei, Agenția BucPress, Radio Cernăuți, Săptămânalul cernăuțean Libertatea Cuvântului și Blogul Valea Prutului.
Amintim că românii reprezintă numeric în Ucraina a doua minoritate etnică, după cea rusă. În regiunea Cernăuți (alcătuită din 11 raioane actuale, și anume: Adâncata/Hliboca, Chelmeneț, Chițmani, Herța, Hotin, Noua Suliță, Secureni, Storojineț, Putila, Vijnița, Zastavna și orașele Cernăuți și Novo-Dnestrovsk) trăiesc în patru raioane cu populație compactă sau majoritar românească peste 200 de mii de etnici români.
Potrivit datelor ultimului recensământ organizat de Kiev, în 2001, în Ucraina, au fost înregistraţi 413 749 etnici români sau românofoni, dintre care 155 130 au fost înregistraţi ca etnici români, iar 258 619 – ca etnici moldoveni. Etnicii români sunt majoritari în trei raioane, şi anume: Adâncata sau Hliboca (67%), Herţa (94%) şi Reni (51%). De asemenea, românii deţin o pondere importantă într-un şir întreg de localităţi din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.