Duelul Viorilor “Stradivarius vs Guarneri”. Patru viori în patru oraşe

Concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, violonistul Liviu Prunaru, a avut rolul important de solist al acestui ansamblu în ultima seară a festivalului George Enescu, când a interpretat “Caprice Roumain pentru vioară și orchestră” de George Enescu, fiind ovaţionat de o sală de peste 3000 de spectatori.
După numai două zile, Liviu Prunaru își va încrucișa arcușul cu violonistul Gabriel Croitoru. Turneul Internaţional ‘’DUELUL VIORILOR’’, un proiect Radio România, ediţia a VII-a, va avea loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017, în 4 oraşe din România. Arbitrul întrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail.
După șapte ani, deși ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, totuși întrebarea rămâne: Stradivarius sau Guarneri?:
“Diferența dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius și Guarneri, reprezintă două școli mari ale lutieriei mondiale, de atunci și de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atuu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus față de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri și păreri, preferințe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în același timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferențele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant și eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri.” (Gabriel Croitoru)
‘’Este o mare bucurie să constatăm publicul este foarte interesat de acest Duel al Viorilor. Cu anii am învăţat să nu mai aştept nimic de-a gata. Chiar mă gândeam, că după atâtea ediţii, poate că spectatorii s-au plictisit deja şi ca nu vor mai veni, mai ales că a început imediat după Festivalul Enescu, când lumea este până peste cap, plină de muzică. Iată însă că există interes şi de data aceasta, lucru care ne determină să fim şi mai entuziaşti. Noi vom da absolut tot ce avem. Eu studiez cât pot de mult ca să ofer concerte şi mai elaborate şi mai frumoase şi mai înălţătoare.’’ (Liviu Prunaru)
După şase ediţii, câștigătorul nu a putut fi niciodată stabilit, așa că anul acesta cei doi violoniști au chemat întăriri.
Lui Liviu Prunaru i se va alătura soția sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, care este membră de asemenea  a celebrului ansamblu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Este o muziciană cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duo cu Liviu Prunaru. Este deţinătoare a unui bogat palmares competiţional.
Gabriel Croitoru mizează pe generația tânără, invitând-o pe scenă pe fiica sa care îi este și studentă. Talentul Siminei Croitoru a fost răsplătit cu numeroase premii obţinute în concursuri naţionale și internaţionale, iar activitatea sa artistică este deja foarte densă, cuprinzând concerte susţinute alături de numeroase orchestre.

Ca întotdeauna vedetele, în ceea ce privește instrumentele, vor fi viorile Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesu ‘’Catedrala’’, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.
PROGRAM RECITAL:
Gabriel Croitoru și Horia Mihail
Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven
F. Mendelssohn: On wings of song
E. Poldini: Doll waltz

Simina Croitoru și Horia Mihail
Fr. Kreisler: Liebesleid
P. de Sarasate: Melodii lăutăreşti

Valentina Svyatlovskaya-Prunaru și Horia Mihail
P. de Sarasate: Introducere şi Rondo Capriccioso
Fr. Kreisler: Preludiu şi Allegro

Liviu Prunaru și Horia Mihail
H. Wieniawski: Souvenir de Moscou, op. 6
J. Brahms: Scherzo în do minor din Sonata FAE

****

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru
L. Spohr: Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 în re major

Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya-Prunaru
Ch.-A. de Beriot: Duo concertante op. 57, nr. 1

Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru
J. Halvorsen: Capriciu pentru două viori, pe teme norvegiene

Valentina Svyatlovskaya Prunaru – Liviu Prunaru – Simina Croitoru – Gabriel Croitoru

Ch. Dancla: Variațiuni pe o temă de Mozart – Ah, vous dirai-je, maman -pentru patru viori şi pian

ITINERAR:
Deva, 27 septembrie, Sala Pro Arte
Alba Iulia, 28 septembrie, Casa de Cultură
Arad, 29 septembrie, Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”
București, 1 octombrie, Sala Radio
 

Un proiect: Radio România
Coproducători : Radio România Cultural,  Radio România Regional și TVR 3
Eveniment co-finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)
Sponsor : JTI
Parteneri : Accendo, Muzeul Naţional George Enescu, Senia Music, Arena Comunications
Parteneri media: Orchestrele și Corurile Radio, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Caţavencii, Zile și Nopți, Observator Cultural, Agenţia de carte, Liternet, Actualitatea Muzicală, mediaTRUST
Parteneri culturali: Asociația Culturală ”DevArt”, Colegiul Național Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia,  Centrul Municipal de Cultură Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica de Stat Arad.