Dacă Festivalul Enescu a fost evenimentul muzical al toamnei care a oferit melomanilor prilejul de a asista la o paradă a marilor orchestre şi marilor solişti ai lumii, o continuare firească este un proiect muzical parcă desprins puţin din el, căci îl va avea printre protagonişti pe concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a fost programată în ultimele două seri pe scena festivalului: violonistul Liviu Prunaru. Artistul român are chiar rolul important de solist al acestei orchestre în ultima seară de festival, când va interpreta Caprice Roumain pentru vioară şi orchestră de George Enescu, lucrare pe care are bucuria de a o prezenta şi publicului olandez în cadrul altor două concerte cu prestigioasa orchestră, cu doar câteva zile înainte de sosirea la Bucureşti.
Liviu Prunaru îşi va încrucişa arcuşul cu violonistul Gabriel Croitoru. Turneul Duelul Viorilor, un proiect Radio România, ediţia a VII-a, va avea loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, în 4 oraşe din România. Arbitrul întrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail.
După şapte ani, deşi ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, totuşi întrebarea rămâne: Stradivarius sau Guarneri? Câştigătorul nu a putut fi niciodată stabilit, aşa că anul acesta cei doi violonişti au chemat întăriri.
Lui Liviu Prunaru i se va alătura soţia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, de asemenea membră a celebrului Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Este o muziciană cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duo cu Liviu Prunaru, deţinătoare a unui bogat palmares competiţional.
Gabriel Croitoru mizează pe generaţia tânără, invitând-o pe scenă pe fiica sa care îi este şi studentă. Talentul Siminei Croitoru a fost răsplătit cu numeroase premii obţinute în concursuri naţionale şi internaţionale, iar activitatea sa artistică este deja foarte densă, cuprinzând concerte susţinute alături de numeroase orchestre.
Ca întotdeauna vedetele, în ceea ce priveşte instrumentele, vor fi viorile Stradivarius Pachoud, pe care cântă Liviu Prunaru, dar şi Guarneri del Gesu Catedrala, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.
Programul recitalurilor
Gabriel Croitoru şi Horia Mihail
Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven;
F. Mendelssohn: On Wings of Song;
E. Poldini: Doll Waltz.
Simina Croitoru şi Horia Mihail
Fr. Kreisler: Liebesleid;
P. de Sarasate: Melodii lăutăreşti.
Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi Horia Mihail
P. de Sarasate: Introducere şi Rondo Capriccioso.
Fr. Kreisler: Preludiu şi Allegro.
Liviu Prunaru şi Horia Mihail
H. Wieniawski: Souvenir de Moscou, op. 6.
J. Brahms: Scherzo în do minor din Sonata FAE.
Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru
L. Spohr: Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 în re major.
Liviu Prunaru şi Valentina Svyatlovskaya-Prunaru
Ch.-A. de Beriot: Duo Concertante op. 57, nr. 1.
Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru
J. Halvorsen: Capriciu pentru două viori, pe teme norvegiene.
Valentina Svyatlovskaya Prunaru – Liviu Prunaru – Simina Croitoru – Gabriel Croitoru
Ch. Dancla: Variaţiuni pe o temă de Mozart – Ah, vous dirai-je, maman, pentru patru viori şi pian.
ITINERAR
Deva, 27 septembrie, Sala Pro Arte;
Alba Iulia, 28 septembrie, Casa de Cultură;
Arad, 29 septembrie, Teatrul Clasic Ioan Slavici;
Bucureşti, 1 octombrie, Sala Radio.
Un proiect Radio România. Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 3. Eveniment co-finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR). Sponsor: JTI. Parteneri: Accendo, Muzeul Naţional George Enescu, Senia Music, Arena Comunications.
Parteneri media: Orchestrele şi Corurile Radio, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Caţavencii, Zile şi Nopţi, Observator Cultural, Agenţia de carte, Liternet, Actualitatea Muzicală, mediaTRUST.
Parteneri culturali: Asociaţia Culturală DevArt, Colegiul Naţional Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul Municipal de Cultură Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica de Stat Arad.
RADOR (25 septembrie)